dr Ales Musar se je udelezil vrha soprog in soprogov v Zagrebu

dr. Aleš Musar se je udeležil Vrha soprogov in soprog evropskih voditeljev v Zagrebu. Foto: Urad predsednika Republike Hrvaške

Z nezdravim načinom življenja povezane bolezni postajajo resen problem

Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar se je 9. in 10. maja v Zagrebu udeležil Vrha soprog in soprogov evropskih voditeljev, ki sta gostila soproga hrvaškega predsednika Sanja Musić Milanović in izvršni direktor evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo dr. Hans Henri P. Kluge. Na vrhu so se osredotočili na problematiko otroške debelosti ter sprejeli tudi Zagrebško deklaracijo, v kateri so pozvali k ustanovitvi evropske mreže za preprečevanje debelosti pri otrocih. Danes pa so se na posvetu v Predsedniški palači ponovno sestali relevantni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problematiko otroške debelosti.

Zagreb, Ljubljana, 11. 5. 2023

Udeleženci Vrha so v deklaraciji poudarili, da je debelost družben problem. Zavezali so se tudi, da bodo vložili posamezne in skupne napore za odpravljanje ovir ter spodbujali sodelovanje z vsemi ustreznimi oblikovalci politik, ki lahko vplivajo na ukrepe v zvezi s preprečevanjem debelosti otrok. »Debelost je problem, ki je v zadnjih letih postal bolj resen tako zaradi let pandemije covida-19 kot zaradi zmanjšane telesne dejavnosti,” je ob koncu vrha povedal dr. Musar.

Vrha so se poleg soproga predsednice Republike Slovenije udeležili še njeno veličanstvo, španska kraljica Letizia ter soproge in soprog voditeljev naslednjih držav: Albanije, Armenije, Bolgarije, Madžarske, Kirgizije, Latvije, Malte, Severne Makedonije in Srbije. Preko video sporočila pa so zbrane nagovorile tudi soproge predsednikov Zvezne Republike Nemčije, Irske, Izraela, Litve in Turčije.

Danes pa so se na posvetu v Predsedniški palači ponovno sestali relevantni strokovnjaki s tega področja, ki so sodelovali že v pripravah na udeležbo na Vrhu. Na posvetu je bila izražena namerna po ustanovitvi stalne posvetovalne skupine za to področje, ki bo na podlagi sprejete Zagrebške deklaracije pripravila dodatna priporočila za Slovenijo, ki bodo izhajala tako iz deklaracije kot iz specifičnega položaja Slovenije.

Današnjega posveta so se udeležili: Gregor Starc (Fakulteta za šport), dr. Mojca Gabrijelič Blenkuš (NIJZ), prof. dr. Primož Kotnik (Katedra za pediatrijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani), dr. Irena Štucin Gantar (Bolnišnica za otroke Šentvid pri Stični), dr. Tamara Poklar  Vatovec (članica strokovne skupine za izvajanje programa obravnave prekomerno hranjenih otrok v Zdravilišču Debeli rtič), Polonca Truden Dobrin (NIJZ), dr. Evgen Benedik (Gastro oddelek, Pediatrična klinika), Andreja Širca Čampa (vodja Službe za dietoterapijo in bolniško prehrano, Pediatrična klinika), Simona Klemenčič (klinična psihologinja, Pediatrična klinika), Tatjana Kruder, Natalija Fužir (Štartaj Slovenija) in Nassim Djaba (Brez izgovora Slovenija/ Noexcuse.si). V skupini pa sodelujejo še prof. dr. Tadej Battelino (Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni na Pediatrični kliniki), Breda Prunk Franetič (vodja zdravstvenega sektorja v MZL RKS Debeli rtič) in mag. Vesna Kerstin Petrič (predsednica izvršnega odbora WHO).