O predsednici

Nataša Pirc Musar

Nataša Pirc Musar se je rodila 9. 5. 1968 v Ljubljani. Na ljubljanski Pravni fakulteti je diplomirala leta 1992, pravosodni izpit pa je opravila leta 1997. Po zaključku študija se je zaposlila na slovenski nacionalni televiziji, kjer je šest let delala kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje TV Dnevnik. Nato je bila pet let voditeljica osrednje informativne oddaje 24 ur na največji slovenski komercialni televiziji POP TV.

Svoje novinarsko znanje je dodatno izpopolnjevala na CNN v Atlanti, v Združenih državah Amerike, kasneje pa je dva semestra študirala na oddelku za medije na univerzi v Manchestru v Veliki Britaniji. Med študijem je bila na praksi na televizijskih postajah BBC, Granada TV, Sky News, Reuter TV in Border TV. Pisala je tudi časopisne članke in delala na različnih radijskih postajah.

Predsednik republike mora biti državljan Republike Slovenije. Na neposrednih, splošnih in tajnih volitvah ga izvolijo državljani Republike Slovenije za dobo petih let. Predstavlja Republiko Slovenijo in je vrhovni poveljnik njenih obrambnih sil.

Želja po novih znanjih jo je leta 2001 vodila v gospodarstvo. Vodila je službo za korporativno komuniciranje v družbi Aktiva Group, takrat največji zasebni finančni družbi v Sloveniji. Aprila 2003 se je zaposlila na Vrhovnem sodišču kot direktorica Centra za izobraževanje in informiranje. Julija 2004 jo je Državni zbor na predlog predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška izvolil za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja. Od 31. 12. 2005 dalje pa je opravljala funkcijo informacijske pooblaščenke.

Na predlog predsednika republike dr. Danila Türka jo je Državni zbor 21. 5. 2009 ponovno izvolil za informacijsko pooblaščenko. Petletni mandat je kot informacijska pooblaščenka začela 16. 7. 2009 in ga zaključila 16. 7. 2014.

Oktobra 2009 je Nataša Pirc Musar postala podpredsednica Skupnega nadzornega organa za Europol (JSB Europol), marca 2013 pa je bila izvoljena za predsednico tega organa. Člani tega nadzornega organa so predstavniki nacionalnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov vseh držav članic Europola (države članice EU). Poslanstvo skupnega nadzornega organa je, da v skladu s Konvencijo o Europolu opravlja neodvisen pregled nad dejavnostmi Europola in tako zagotovi, da med shranjevanjem, obdelavo in uporabo podatkov, ki jih ima Europol, niso kršene pravice posameznika. Funkcijo predsednice JSB Europol je opravljala do izteka mandata informacijske pooblaščenke julija 2014.

Nataša Pirc Musar ima več kot 15 let izkušenj kot strokovnjakinja za varstvo osebnih podatkov in dostop do informacij javnega značaja pri Svetu Evrope. Med drugim je sodelovala pri pripravi zakonov o varstvu osebnih podatkov v Črni gori, Srbiji in Ukrajini, izobraževala je sodnike in druge javne uslužbence v Armeniji, Črni gori, Gambiji, Gruziji, na Kosovu, v Makedoniji, Srbiji in Ukrajini. Za Svetovno banko je kot strokovnjakinja predavala v Dominikanski republiki in za EU in Svet Evrope v Avstriji, Belgiji, Estoniji, na Cipru, Hrvaškem, v Nemčiji, na Novi Zelandiji, Poljskem in v Veliki Britaniji.

Bila je tudi vodja več t.i. twinning projektov EU v Črni gori in na Kosovu.

Leta 2007 in 2008 je bila članica skupine Sveta Evrope za pripravo Konvencije o dostopu do javnih informacij. Leta 2008 je bila vodja tima EU za vstop Švice v Schengensko območje in leta 2009 svetovalka romunske vlade za priprave te države za vstop v Schengensko območje. Leta 2013 jo je kot eno od petih strokovnjakinj za varstvo osebnih podatkov Evropska komisija imenovala v delegacijo EU, ki se je pogajala z ZDA po razkritjih Edwarda Snowdna o zlorabah podatkov državljanov EU.

Od leta 2012 je predavateljica za varstvo osebnih podatkov na Evropskem inštitutu za javno upravo v Maastrichtu. Redno kot zunanja predavateljica predava tudi na mariborski in ljubljanski Pravni fakulteti ter Fakulteti za upravo.

V svoji bogati karieri se je udejstvovala tudi na drugih področjih. Bila je predsednica Rdečega Križa Slovenije, članica izvršnega odbora Mednarodne federacije novinarjev, podpredsednica društva novinarjev Slovenije in predsednica Sveta za odziv na sovražni govor pri Mirovnem inštitutu. Od leta 2015 do 2019 je bila članica žirije za razdelitev sredstev za novinarske preiskovalne zgodbe pri Journalismfund.eu v Bruslju.

Bila je članica komisije za enakost spolov pri Olimpijskem komiteju Slovenije, članica izvršnega odbora Odvetniške zbornice Slovenije in generalna sekretarka Evropske bowling federacije.

Oktobra 2014 je ustanovila pravno pisarno, 9. decembra 2014 pa je pri Odvetniški zbornici Slovenije zaprisegla kot odvetnica. Odvetniška družba Pirc Musar je začela delovati 1. januarja 2015. Novembra 2015 je na dunajski pravni fakulteti doktorirala s tezo Kako najti pravo ravnovesje med varstvom osebnih podatkov in dostopom do informacij javnega značaja z uporabo testa interesa javnosti.

Nataša Pirc Musar je bila v drugem krogu volitev predsednika Republike Slovenije, 13. novembra 2022, izvoljena za prvo predsednico Republike Slovenije. Mandat je nastopila 23. decembra 2022.

 

Misel, ki je predsednico vodila skozi kampanjo:

"Politik misli na naslednje volitve. Državnik na naslednje generacije."

(James Freeman Clarke)