Predsednica Pirc Musar in predsednik Steinmeier

Predsednica Pirc Musar in predsednik Steinmeier.Foto: Matjaž Klemenc / UPRS

Predsednica republike z nemškim predsednikom o razmerah na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je danes v Berlinu sestala s predsednikom Zvezne republike Nemčije Frankom-Walterjem Steinmeierjem. V ospredju njunega pogovora je bila nujnost dodatne krepitve gospodarskega sodelovanja med državama ter aktualne razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini.

Berlin, Zvezna republika Nemčija, 15. 1. 2024

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Predsednica je v pogovoru izrazila globoko zaskrbljenost nad nasiljem in konfliktom na Bližnjem vzhodu, zlasti v Gazi. "Situacija v Gazi zahteva takojšnje prenehanje izvajanja zločinov in pobijanja civilistov. Mirna rešitev konflikta je ključna za stabilnost regije in upanje za ljudi, ki tam živijo," je poudarila predsednica. Obenem je jasno obsodila tudi napad Hamasa na Izrael.

Izpostavila je tudi odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo, poudarila pomen gospodarskega sodelovanja v luči spremenljivih izzivov v svetu in se nemškemu kolegu zahvalila za tehnično pomoč pri odpravljanju posledic avgustovske ujme, ki je močno prizadela Slovenijo. "Naša strateška partnerstva temeljijo na skupnih vrednotah in ciljih. Zaveza k sodelovanju, tako na političnem kot gospodarskem področju, ostaja ključna za prihodnost naših držav, " je v času spremenljivih gospodarskih razmer poudarila Pirc Musar. Predsednika sta se tudi strinjala, da bo zelo pomembna visoka udeležba na letošnjih evropskih volitvah, saj se po državah Evropske unije širi valj nezadovoljstva, ki se v Nemčiji odraža z današnjim protestom kmetov.

Predsednica se sicer v Berlinu mudi kot častna pokroviteljica poslovnega središča, ki ga je v sklopu moškega evropskega prvenstva za moške v Berlinu organizirala Rokometna zveza Slovenije v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, agencijo Spirit, Slovensko turistično organizacijo, Nemško gospodarsko zbornico in Veleposlaništvom Republike Slovenije v Nemčiji. V sklopu tega se bo predsednica v nadaljevanju dneva kot osrednja govorka udeležila poslovne konference, ki jo v prostorih Nemške gospodarske zbornice organizira slovensko veleposlaništvo, Slovensko-nemška zbornica AHK in Rokometna zveza Slovenije. Glavna tema poslovne konference bo  prihodnost slovensko-nemškega gospodarskega sodelovanja v zelenem prehodu. Srečala pa se bo tudi s častnim konzulom Republike Slovenije v Spodnji Saški dr. Dirkom Stenkampom. Zvečer pa bo navijala za slovenske rokometaše, ki se bodo v zadnjih tekmi prvega dela tekmovanja pomerili z Norvežani.

Že včeraj pa je predsednica Pirc Musar nagovorila zbrane na sprejemu za reprezentante in Slovence, živeče v Berlinu. Izrazila je podporo slovenskim športnikom, ki bodo letos tekmovali na prvenstvih v Nemčiji ter čestitala rokometašem za odličen začetek evropskega prvenstva. Posebej se je zahvalila vsem rojakinjam in rojakom, ki so svoje življenje priložnosti našli v nemški prestolnici: "Ste naši ambasadorji v tujini, nosilci naše kulture, jezika in vrednot. Vaša predanost ter ponos do domovine sta izjemno pomembni, saj predstavljate most med Slovenijo in Nemčijo ter ostalim svetom. "