Predsednica republike na na Blejskem vodnem forumu 2024.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednica republike podelila evropski nagradi za vodo

Predsednica Republike Slovenije se je udeležila Blejskega vodnega foruma 2024, ki ga vse od leta 2016 organizira nevladna in neprofitna organizacija Blejski vodni festival. Forum se osredotoča na prepoznavanje inovacij, ki se nanašajo na pitno vodo in oblikovanje novega globalnega razumevanja pitne vode po vsem svetu. Med drugim je leta 2020 ustanovila tudi Evropsko združenje za vodne someljeje.

Bled, 14. 6. 2024

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

Predsednica republike, ki je tudi častna pokroviteljica letošnjega foruma, je organizatorje nagovorila: »Z združevanjem ministrstev, institucij in strokovnjakov za vodo iz različnih držav soustvarjate svetovne trende, podpirate inovacije in predstavljate novo razumevanje pitne vode. Vaše razprave, na primer o novih onesnaževalcih v pitni vodi, so zelo pomembne za vse nas in za naše zdravje. Vem, da ste v zadnjih dveh dneh imeli že veliko strokovnih srečanj in verjamem, da boste vsi zapustili Bled in forum z novimi znanji, idejami in partnerstvi.«

Predsednica je soustanoviteljem in celotni ekipi Blejskega foruma čestitala, da so uspeli uresničiti svoje sanje. »Pitna voda je pomemben in sestavni del našega življenja. Vi in vaša hitro rastoča organizacija si prizadevate za zagotavljanje kakovostne vode za vse. Za to se vam zahvaljujem,« je povedala.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na slovesnosti skupaj s ustanoviteljem Blejskega vodnega foruma Mariem Gajićem podelila dve Evropski nagradi za vodo. Nagradi sta prejela InnTe Kinetic Reactor Slovenija in ukrajinska državna univerza za znanost in tehnologijo.

Moderator dveh panelov na temo kemikalij v vodi (kaj, kako, rešitve, zakonodaja, kako vplivajo na ljudi) je bil tudi soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar. Na njegovo povabilo se je festivala udeležila Eliza Jean Reid, soproga predsednika Islandije.