Predsednica Pirc Musar je opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom

Predsednica Pirc Musar je opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Zelenskim.Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom

Ob nedavnem nastopu mandata Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov je predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar danes opravila telefonski pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Spregovorila sta predvsem o humanitarni in vojaški pomoči, razvojnem sodelovanju in povojni obnovi Ukrajine. Predsednica se je ukrajinskemu predsedniku zahvalila za pomoč Ukrajine, ki je kljub temu, da v državi divja vojna, Sloveniji priskočila na pomoč in z ekipami pomagala pri sanaciji avgustovskih poplav.

Ljubljana, 25. 1. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica republike je ukrajinskemu predsedniku prenesla stališče, da si Slovenija še naprej aktivno prizadeva za trajen in pravičen mir ter podpira ukrajinske napore za organizacijo mirovnega vrha ob drugi obletnici vojne. Vrh mora po njenem mnenju vključiti vse relevantne akterje, zagotovljena pa mora biti tudi široka mednarodna podpora.

Kar zadeva humanitarno pomoč, razvojno sodelovanje in obnovo, je predsednica poudarila zavezanost Slovenije k nadaljnjemu zagotavljanju pomoči Ukrajini. »Slovenija bo še naprej nudila humanitarno pomoč s poudarkom na deminiranju, obnovi in rehabilitaciji vojnih žrtev. Načrtujemo tudi nadaljnjo podporo programu 'Žito iz Ukrajine',« je poudarila predsednica. Ob tem je predsednica izpostavila predvsem vlogo slovenske humanitarne, neprofitne organizacije  ITF – Ustanove za krepitev človekove varnosti, ki je v Kijevu že odprla svojo pisarno za lažje načrtovanje aktivnosti.

Načrtovane dejavnosti vključujejo prenovo stanovanjskih objektov, nastanitvenih centrov, vrtcev, šol, športnih igrišč, vodovodnih sistemov in drugih infrastrukturnih objektov. Slovenija bo sodelovala tudi v razvoju partnerskih odnosov z Ukrajino ter podpirala njeno evropsko integracijo. Hkrati se je predsednica zavzela za nadaljnje sodelovanje s Fundacijo Olene Zelenske in razmišljanje o možnih projektih v sodelovanju z izvajalskimi organizacijami. Vlada Republike Slovenije je tej fundaciji v letu 2023 že namenila 200.000 EUR za obnovo bolnišnice v Izjumu.

Predsednica Pirc Musar je predsedniku Zelenskemu tudi čestitala za rojstni dan, ki ga ukrajinski predsednik praznuje ravno danes. Ob tem se je zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje med državama ter izrazila priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji. Predsednik Zelenski je slovensko predsednico ob tej priložnosti povabil na obisk Ukrajine.