IMG 4515

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je sprejela jordanskega zunanjega ministra.Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica republike o razmerah na Bližnjem vzhodu z jordanskim zunanjim ministrom

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes dopoldan sprejela ministra za zunanje zadeve Hašemitske kraljevine Jordanije dr. Aymana Husseina Abdullaha Al Safadija, ki je na uradnem obisku v Sloveniji.

Ljubljana, 20. 2. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Pirc Musar se je tudi v pogovoru z jordanskim zunanjim ministrom ponovno zavzela za takojšnjo prekinitev spopadov. Spregovorila pa sta tudi o mirovnem načrtu za končanje vojne v Gazi, pri katerem sodeluje Jordanija. Predsednica je izrazila zaskrbljenost zaradi vse večje humanitarne katastrofe v Gazi in pozvala k doslednemu spoštovanju humanitarnega prava in osnovne človečnosti. Izpostavila je pomen nadaljnjega financiranje agencije UNRWA, saj bi ukinitev financiranja ogrozila nadaljnja življenja Palestincev v Gazi in regiji Bližnjega vzhoda.

Predsednica je poudarila tudi pomen zagotavljanja humanitarne pomoči in se jordanskemu zunanjemu ministru zahvalila za zagotavljanje humanitarni pomoči. Jordanija je namreč edina država, ki v Gazi izvaja odmetavanje pomoči iz zraka. Slovenija prav tako pozdravlja vzpostavitev humanitarnega koridorja od Jordanije do Gaze, ki je bil vzpostavljen 20. decembra 2023. Vendar pa je predsednica države ob tem opozorila na nujnost vzpostavitve dodatnih vstopnih točk in različnih poti za dostavo pomoči. Količina dostavljenih osnovnih življenjskih sredstev namreč še vedno ni zadostna.