Image 15

Dr. Aleš Musar je v Rečici ob Savinji predal embleme Ukrajinske službe za izredne razmere.

Emblemi ukrajinskih reševalcev predani v Rečici ob Savinji

Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar je v Rečici ob Savinji županji te občine Majdi Potočnik in županu občine Ljubno Franju Naraločniku predal embleme Ukrajinske službe za izredne razmere, katere mehanizirana enota je sodelovala pri odpravljanju posledic avgustovskih poplav. Na predaji so bili tudi predstavniki prostovoljnih gasilskih društev iz obeh občin, Rdečega križa in Športnega društva Mladost, ki so vsi sodelovali z ukrajinskimi reševalci. Poleg njih so se svečanega dogodka udeležili še direktor Ustanove za človekovo varnost ITF veleposlanik Tomaž Lovrenčič ter veleposlanik Ukrajine v Sloveniji Andrij Taran.

Rečica ob Savinji, 12. 10. 2023

V septembru 2023 se je dr. Musar na povabilo Olene Zelenske, soproge predsednika Ukrajine, z delegacijo udeležil tretjega vrha partnerjev voditeljev držav o duševnem zdravju. Pred odhodom je prejel prošnjo, naj iz Ukrajine prinese embleme enote, ki je v občinah Rečica ob Savinji in Ljubno odpravljala posledice poplav skupaj s številnimi domačini. Član delegacije g. Lovrenčič je po obisku štaba Ukrajinske službe za izredne razmere (DSNS) dejal: »Ko sem povedal za prošnjo naših prostovoljcev, ki so delali z ramo ob rami z ukrajinskimi reševalci, je poveljnik, vidno ganjen, snel emblem DSNS s svojega rokava, in mi ga izročil.« Dodatne embleme je DSNS še isti dan dostavil dr. Musarju, ki jih je prinesel iz Kijeva v Slovenijo.

Majda Potočnik, županja občine Rečica ob Savinji, kjer je ukrajinska enota bivala, in Franjo Naraločnik, župan občine Ljubno, kjer je bilo opravljenega večino dela, sta organizirala svečanost, na kateri je dr. Musar predal embleme Ukrajinske službe za izredne razmere, ki bodo domačinom in javnosti na ogled v prostorih občine Rečica ob Savinji. Ob tej priložnosti se je še enkrat zahvalil, da je Ukrajina v času vojne, ko sama potrebuje vsa sredstva, poslala v Slovenijo 50-člansko enoto s težko mehanizacijo odpravljat posledice poplav.