Mednarodni odnosi – zavedajoč se sedanjosti, z mislijo na prihodnost

Mednarodna skupnost je polna izzivov, morda še nikoli tako kot danes. Odnosi s sosedi, Zahodni Balkan, vojna v Ukrajini, vloga velesil, kandidatura za članstvo v organih mednarodnih organizacij, negovanje čezatlantskih odnosov so teme, o katerih se tudi v Sloveniji ta hip govori največ. Toda mednarodni odnosi so mnogo več kot to in Slovenija se mora znajti v njih, predvsem tako, da spozna sebe – koliko svoje zunanjepolitične cilje in vrednote oznanja zgolj deklarativno, koliko pa jih dejansko živi in kako dejavno se udeležuje reševanja perečih mednarodnih problemov.

Moje predsedovanje bo dalo velikih poudarek akterjem, ki v mednarodnih odnosih pridejo manj do izraza, in tematikam, ki združujejo vse, ne glede na ideologijo, vero ali politični sistem. Med akterje, ki so redko v ospredju, sodijo tudi ženske. Opolnomočenje žensk ni zgolj demagogija. Varnostni svet Združenih narodov je že leta 2000 sprejel resolucijo, v kateri je poudaril enakost spolov kot temelj ohranjevanja mednarodnega miru in varnosti. Vloga žensk je torej ključna tudi, ko gre za vprašanja visoke politike. Ne samo žensk v razvitem svetu, tudi v manj razvitih državah, kjer je njihova dejavna prisotnost še posebej pomembna. Na to je treba opozarjati. Poleg neposredno aktualnih bodo teme prihodnosti tiste, ki se jim bomo posebej posvetili. V ospredju bo znanstveno-tehnološka revolucija, ki jo čutimo v obliki umetne inteligence, sovražnega govora, dezinformacij – vse to so orožja, ki lahko v nepravih rokah temeljito pretresejo mednarodne odnose.

V razpravah bomo opozarjali na njihov vpliv na temeljne človekove pravice in svoboščine. To bomo počeli ne zgolj zato, ker je pomembno, ampak zato, ker smo k razpravi sposobni prispevati veliko znanja, ki ga v naši državi nedvomno premoremo.

Vsakoletna razprava o določeni temi prihodnosti, kjer mora Slovenija igrati dejavno vlogo v regionalnih in globalnih procesih odločanja oziroma oblikovanja politik.