Predsednica republike na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

Foto: Katja Kodba/STA

»Verjamem v vodilno vlogo kmetov in kmetic pri spremembah na bolje in iskanju trajnostnih rešitev«

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je obiskala 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Predsednica republike je bila slavnostna govornica na slovesnosti ob odprtju letošnje Agre, nato pa si je sejem tudi ogledala v spremstvu ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko in predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca.

Gornja Radgona, 26. 8. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra ali »praznik zemlje, stroke, posla in srca«, kot ga imenujejo obiskovalci, s predstavitvijo raznolikosti naše odličnosti krepi ugled slovenskega kmetijstva v svetu in obenem našim kmeticam in kmetom ponuja okno v svet ter nove priložnosti za razvoj in sodelovanje. Predsednica republike je prirediteljem čestitala za dolgoletno tradicijo, predano delo in vizijo, ki so sejem ustoličili kot enega od najpomembnejših vsakoletnih kmetijsko-živilskih dogodkov v tem delu Evrope.

Nedavne poplave, najhujše v zgodovini Slovenije, so prizadele dve tretjini države, ekstremni vremenski pojavi in ujme pa nas, žal na zelo krut način, opominjajo, da se naše podnebje in z njim svet, kot ga poznamo, spreminjata. »To pomeni, da se bomo morali spremeniti tudi mi in naše navade,« je poudarila predsednica Pirc Musar, ki se je v slavnostnem govoru ob odprtju sejma osredotočila na tri ključne poudarke.

Prvič. Predsednica republike je prepričana, da kmetijstvo ni zaviralec sprememb, temveč ključni akter napredka in blaginje družbe. »Zato verjamem v vodilno vlogo kmetov in kmetic pri spremembah na bolje in iskanju trajnostnih rešitev in prilagoditev na posledice podnebnih sprememb,« je sporočila kmeticam in kmetom, ki so nepogrešljivi v tem procesu in zato si od začetka mandata prizadeva, da bi imeli aktiven odnos in dinamičen dialog o tej temi.

Drugič. Predsednica republike je pozvala, naj odprava posledic poplav in obnova potekata skladno z načeli trajnostnega razvoja in vključujeta ukrepe za prilagoditev na podnebne spremembe. »Popoplavna obnova ob upoštevanju podnebnih sprememb mora biti s strani države jasno in strateško zastavljena in vodena, dobro koordinirana ter utemeljena na vsem doslej zbranem znanju o naravi in spremembah v podnebju. Gre za preživetje in pozivam vse, da sledimo temu cilju,« je bila jasna in k temu dodala, da mora država dosledno slediti tej strateški viziji ter pri tem pomagati ljudem in lokalnim skupnostim.

Tretjič. Predsednica republike ocenjuje, da bo v naslednjem desetletju ključno najti način, kako pridelati dovolj kakovostne hrane, da bomo manj odvisni od uvoza in različnih ekonomskih tveganj, predvsem pa, da bomo vse to znali in zmogli doseči tudi v ekstremnih vremenskih razmerah. Preskrba s hrano je tudi ena od njenih ključnih vsebinskih prioritet, zato je v slavnostnem govoru prvič predstavila Predsedničin forum, ki bo potekal 16. oktobra in bo posvečen prehranskim verigam v kontekstu globalnih in lokalnih izzivov, med katerimi so posledice podnebnih sprememb. »Na forumu bomo z različnimi strokovnjaki in predstavniki kmetijstva iskali ključna priporočila za ukrepe na področju trajnostne preobrazbe prehranskih sistemov in doseganja prehranske suverenosti,« je napovedala predsednica Pirc Musar in poudarila, da gre pri forumu za iskanje sinergije vizij, različnih znanj in izkušenj, ki je usmerjena v isti cilj – preživetje človeštva.

Predsednica republike na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA

»V 21. stoletju imamo ljudje dovolj znanja in védenja, da z nekaj inovativnimi spremembami naših že preveč zakoreninjenih navad bolje zaščitimo okolje in sebe pred posledicami podnebnih sprememb in jih tudi upočasnimo, kolikor je v naši moči. In te moči je veliko. Vidim jo v vas, spoštovane kmetice in kmetje, verjamem v vaše sposobnosti in inovativnost,« je prisotne spodbudila predsednica republike in izrazila optimizem, da nas prava pot – četudi daljša in težja – edina vodi v prihodnost, kakršno si želimo.

Letošnji sejem Agra sicer poteka v mednarodnem letu prosa, ki ga je razglasila Generalna skupščina Organizacije združenih narodov, zato je bila država partnerica tokrat Republika Indija, ki je bila pobudnica razglasitve tega mednarodnega leta.