Uradni obisk predsednice republike v Bosni in Hercegovini.

V ospredju obiska je evropska pot BiH za katero si Slovenija močno prizadeva.Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Slovenija si bo še naprej odločno prizadevala za vključitev Bosne in Hercegovine v evropsko družino

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je uradni obisk v Bosni in Hercegovini začela na srečanju s člani Predsedstva BiH. V ospredju obiska je evropska pot BiH za katero si Slovenija močno prizadeva. Predsednica se bo zvečer udeležila tudi slavnostne akademije ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984.

Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 8. 2. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Na srečanju s člani Predsedstva BiH Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem in Željko Cvijanović je predsednica izpostavila pomembnost krepitev sodelovanja med državami regije Zahodnega Balkana ter Evropske unije, saj verjame, da je integracija v evropsko družino ključna za stabilnost in razvoj ne samo BiH pač pa celotne regije. Ob tem pa je ponovno poudarila, da Evropska unija pri procesu integracije ne sme 'držati fige v žepu', na državah regije pa je, da potrebne reforme v postavljenih rokih tudi izvedejo.

»Slovenija se močno zavzema, da bi Bosna in Hercegovina na svoji poti v Evropsko unijo prišla do točke, ko bi lahko začela pogajanja. Naslednje poročilo Evropske komisije bo prispelo marca. Zelo pomembno je, da lahko Komisija v tem poročilu državam članicam jasno pove, da se Bosna in Hercegovina ustrezno odziva na priporočila Evropske komisije. Slovenija ne bi vlagala vseh teh naporov, če ne bi bili prepričani, da Bosna in Hercegovina to zmore,« je na novinarski konferenci po srečanju s člani predsedstva poudarila predsednica Pirc Musar.

Sogovorniki so v pogovoru sicer spregovorili tudi o gospodarskem sodelovanju med državama, nujnosti sprejetja ukrepov za varovanje okolja ter prihodnost mladih in problematiki bega možganov. To so tudi teme, o katerih so voditelji držav regije spregovorili na zadnjem srečanju procesa Brdo-Brioni. Srečanje, ki je potekalo 11. septembra 2023 v Skopju. Osredotočenje na tematike, ki združujejo vse države regije, predstavlja pomemben korak k izboljšanju sodelovanja in reševanju ključnih vprašanj na Zahodnem Balkanu pri krepitvi odnosov med državami v duhu stabilnosti, dinamičnega gospodarskega sodelovanja ter trajnostnega razvoja.

Predsednica republike se bo v nadaljevanju dneva udeležila tudi slavnostne akademije ob 40. obletnici zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984. Jutri se bo sestala s predsedujočo Svetu ministrov Bosne in Hercegovine ter s predsedujočima kolegijev Predstavniškega doma in Doma narodov Parlamentarne skupščine Bosne in Hercegovine. Obiskala bo tudi pripadnice in pripadnike 48. kontingenta Slovenske vojske, ki delujejo v okviru vojaške misije EUFOR ALTHEA in Natovega poveljstva v Sarajevu ter nagovorila zbrane na slovesnosti ob poimenovanju olimpijske proge na Bjelašnici po slovenskem smučarju Juretu Franku.

Ob obisku v BiH je predsednica opravila tudi intervju za N1 BiH, v katerem je spregovorila o sodelovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino ter o razmerah v celotni regiji Zahodnega Balkana. Ogledate si ga lahko TUKAJ.