Obeležitev 2. obletnice začetka ruske vojaške agresije nad Ukrajino.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenija ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ki si vojne niso nikoli želeli

Jutri bo minilo dve leti od ruskega vojaškega napada na Ukrajino. Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je ob tej priložnosti nagovorila diplomatski zbor, ki se je v znak podpore Ukrajini ter prebivalkam in prebivalcem zbral na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. V znak podpore so pred Licejem slovesno izobesili zastavo Ukrajine, zbrani pa so se z minuto molka poklonili žrtvam vojne.

Ljubljana, 23. 2. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Republike Slovenije je v govoru spomnila, da je prebivalstvo Ukrajine v zadnjih sto letih v različnih vojnah in kolektivnih pogromih ogromno pretrpelo, država pa zaradi ruske agresije trpi še danes. »Ukrajini je kršena teritorialna integriteta in na njenih ramenih se grobo tepta mednarodno pravo in z njim Ustanovna listina Združenih narodov. Zato, da se lahko njihova država brani, ugašajo premnoga ukrajinska življenja,« je dejala ter ponovno poudarila, da Slovenija še naprej odločno podpira Ukrajino in se zavzema, da vsi, ki so odgovorni za zločine, izvršene na ozemlju Ukrajine, zanje odgovarjajo. »Slovenija ostaja solidarna z Ukrajino in milijoni ljudi, ne samo na ukrajinski strani, ki si te vojne niso nikoli želeli,« je bila jasna.

Predsednica Pirc Musar je ob tem opozorila na anksiozne motnje, dolgotrajen stres in šok – »tihe in strašljive posledice vojn« v Ukrajini, Gazi, Sudanu in Jemnu ter drugod, na katere v okviru svoje fundacije opozarja soproga ukrajinskega predsednika Olena Zelenska. Predsednica je obljubila, da bo Slovenija v okviru svojih zmožnosti in ob pomoči nevladnih organizacij Ukrajini pomagala tudi pri lajšanju teh posledic vojne. Napovedala je pomoč pri psihosocialni pomoči žensk in otrok, rehabilitaciji in deminiranju območij. »Prebivalke in prebivalci Ukrajine bodo potrebovali našo in vašo pomoč tudi, ko bo orožje potihnilo,« je dejala zbranim predstavnicam in predstavnikom diplomatskega zbora v Sloveniji.

Obeležitev 2. obletnice začetka ruske vojaške agresije nad Ukrajino.

»Slovenija opozarja, da kakršen koli izid te vojne, na katerega Ukrajina kot suverena država ne bo imela enakopravnega in enakovrednega vpliva, ne sme biti in ne bo sprejemljiv za mednarodno skupnost. Vsak drugačen scenarij namreč pomeni, da se je v Evropo vrnil duh imperializma, sle po tujih ozemljih, po ‘popravljanju zgodovinskih krivic’. Vsak drugačen scenarij pomeni konec mednarodne ureditve, kot smo jo poznali od leta 1945, ureditve, ki je temeljila na suvereni enakosti in teritorialni integriteti držav,« je ob koncu opozorila predsednica republike in poudarila, da je prihodnost mogoče načrtovati in uresničevati samo v miru in stabilnosti ter vladavini mednarodnega prava.

Zbrane na današnji slovesnosti sta nagovorila tudi ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon (preko videopovezave) in veleposlanik Ukrajine v Republiki Sloveniji Andrij Taran.

Naj spomnimo, predsednica Republike Slovenije je lani, ob prvi obletnici začetka vojne v Ukrajini, v Predsedniški palači priredila osrednji dogodek v znak podpore Ukrajini in sočutja z njenimi prebivalkami in prebivalci. Tedaj je preko videopovezave zbrane nagovorila Olena Zelenska, predsednica pa je v Predsedniško palačo povabila begunke in begunce iz Ukrajine, ki so zatočišče pred vojno našli v Sloveniji.