Uradni obisk v Republiki Latviji.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenija in Latvija ležita na različnih koncih Evrope, a sta si tako blizu

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se danes in jutri na povabilo predsednika Republike Latvije Edgarsa Rinkēvičsa mudi na uradnem obisku v Republiki Latviji. Predsednica bo ob obisku uradno odprla slovensko veleposlaništvo v Latviji, jutri pa bo pred božičnimi in novoletnimi prazniki obiskala enote Slovenske vojske, ki sodelujejo v Natovi misiji v Latviji.

Riga, Latvija, 18. 12. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Uradni obisk predsednice Pirc Musar v Latviji se je pričel s sprejemom z vojaškimi častmi na Riškem gradu. Temu so sledili pogovor na štiri oči med predsednikoma ter plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Latvije.

Predsednika sta v pogovorih izrazila zadovoljstvo, da so odnosi med državama dobri in prijateljski. Potrdila sta tudi dobro sodelovanje v okviru EU, Nata in drugih multilateralnih forumov. Državi druži več dejstev: obe sta se osamosvojili leta 1991, pred tem pa sta bili del nedemokratične državne ureditve. Obe državi bosta naslednje leto obeleževali tudi 20-letnico vstopa v EU in Nato. Slovenija in Latvija se zavzemata za pravno državo, solidarnost, multilateralizem, človekove pravice in boj proti podnebnim spremembam. Predsednica Pirc Musar je posebej izpostavila zadovoljstvo, da bosta s predsednikom Rinkēvičsom slovesno odprla Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Latviji. Odprtje veleposlaništva utrjuje globoko vez, ki že obstaja med Slovenijo in Latvijo in odpira možnosti za poglobljeno in bolj celostno sodelovanje z baltsko regijo, vključno s političnim in gospodarskim sodelovanjem. Ob tem je spodbudila latvijskega predsednika k razmisleku za odprtje latvijskega veleposlaništva v Ljubljani.

V zvezi s krepitvijo meddržavnega sodelovanja sta pozdravila napoved družbe Air Baltic, da naslednje poletje odpre novo neposredno letalsko povezavo med Rigo in Ljubljano. Boljša letalska povezljivost bo odprla možnosti za tesnejše sodelovanje na številnih področjih, tudi v turizmu in gospodarstvu, je prepričana predsednica Pirc Musar. Ob tem je izrazila tudi zadovoljstvo, da se je število latvijskih turistov v Sloveniji v letu 2022 podvojilo.

V ospredju pogovorov med predsednikoma so bile tudi aktualne varnostne in zunanjepolitične situacije v evropskem sosedstvu in drugod po svetu. Predsednica je potrdila, da bo Slovenija Ukrajini še naprej nudila pomoč skladno s svojimi zmožnostmi in dokler bo to potrebno. Soglašala sta, da je doseganje trajnega in pravičnega miru mogoče le s sodelovanjem in dialogom. Predsednica republike je ob tem izpostavila tudi nujnost enotnosti EU. Glede razmer na Bližnjem vzhodu je predsednica Slovenije ponovno ostro obsodila nasilje nad civilnim prebivalstvom in pozvala k spoštovanju mednarodnega in humanitarnega prava. Glede širitvenega procesa Evropske unije sta sogovornika pozdravila odločitev EU o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Predsednica je ob tem posebej opozorila tudi na nujnost širitve na Zahodni Balkan.

»Slovenija in Latvija, obe zeleni državi, se zavedata, da je eden največjih izzivov našega časa boj proti podnebnim spremembam,« je dejala predsednica in posebej pozdravila latvijska prizadevanja pri prehodu na zeleno energijo ter načrtovani projekt vetrne energije na morju. Ob tem se je predsedniku Rinkēvičsu zahvalila tudi za izkazano solidarnost in finančno pomoč ob poletnih katastrofalnih poplavah v Sloveniji.

Del pogovorov je bil namenjen tudi o problemu dezinformacij. Predsednika sta v zvezi s tem soglašala, da se moramo za dvig odpornosti družbe pred lažmi in manipulacijami in proti temu izzivu sodobnega časa boriti skupaj in enotno.

Slovenska predsednica in latvijski predsednik bosta v okviru obiska popoldne slovesno odprla Veleposlaništvo Republike Slovenije v Republiki Latviji. Sledilo bo še srečanje predsednice Republike Slovenije s predsednico Parlamenta Republike Latvije in obisk Natovega centra odličnosti za strateško komuniciranje (NATO StratCOM) v Rigi. Prvi dan uradnega obiska se bo zaključil s svečano večerjo, ki jo v čast predsednici Republike Slovenije gosti predsednik Republike Latvije. Predsednica Pirc Musar pa se bo jutri srečala tudi s predsednico Vlade Republike Latvije.

V predprazničnem času bo predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil obiskala Natovo vojaško misijo okrepljene prednje prisotnosti (eFP) v Adažiju. Tam se bo najprej srečala s poveljnikom baze v Adažiju, nato pa še s pripadnicami in pripadniki 14. slovenskega kontingenta, ki v vojaški bazi v Adažiju sodelujejo v okviru Natove misije.