Pogovor treh predsednikov s studenti Drzavne univerze Moldavije

Moja vizija Evrope je enotnost, moč in vključenost" je izpostavila predsednica Pirc Musar. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Širitev Evropske unije je pot k razvoju družbe 

V okviru obiska Republike Moldavije se je predsedniica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar danes sestala tudi z guvernerjem Narodne banke Moldavije Octavianom Armasujem. Predsednica je v pogovoru izpostavila, da je velika podpornica širitve Evropske unije, saj je to prava pot, ki vodi k razvoju družbe. Slovenija je že dvajset let članica EU in je v tem času skorajda podvojila bruto družbeni proizvod na prebivalca. Pogajanje z EU je poseben proces, ki zahteva prilagajanje, preoblikovanje ter podporo celotne družbe.  A vodi k napredku celotne družbe. Slovenija bo pomagala s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem, ki si ga je pridobila med pogajalskim procesom.

Kišinjev, Republika Moldavija, 17. 11. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Slovenija tako podpira projekte, ki jih izvaja Nacionalna banka Moldavije v sodelovanju s CEF (Center of Excellence in Finance), organizacijo s sedežem v Ljubljani. CEF je prav z Narodno banko Moldavije razvil poseben pilotni projekt, s katerim spodbuja kulturo učenja in izmenjavo znanja.

Predsednica Pirc Musar se je z gostiteljico predsednico Moldavije Maio Sandu in predsednikom Avstrije Van der Bellnom udeležila tudi razprave  s študenti Državne univerze Moldavije. Trije predsedniki so s študenti razpravljali o izzivih Moldavije na njeni evropski prihodnosti, o pomenu reform za družbo in pomenu sodelovanja celotne družbe na evropski poti. Predsednica je pohvalila napredek Moldavije, ki ga je v oktobrskem poročilu objavila Evropska komisija, in spodbudila tako politiko kot družbo, da nadaljujejo z napori z reformo sodstva in boju proti korupciji. 

Predsednica Republike Slovenije je v nagovoru mladim izpostavila, da je družba zgrajena na zaupanju javnosti v naše institucije, ki je bistvenega pomena za dobro delujočo demokracijo. 

"Moja vizija Evrope je enotnost, moč in vključenost" je povedala in dodala, da ima Moldavija s svojimi edinstvenimi prispevki ključno vlogo pri uresničevanju te vizije. "Na vas je, mladih in izobraženih, da prepoznate težo svoje vloge pri oblikovanju prihodnosti Moldavije. Kajti prihodnost pripada mlajšim generacijam in vaši prispevki bodo igrali pomembno vlogo na poti Moldavije proti svetlejši in uspešnejši prihodnosti", jih je nagovorila.