Dobitniki priznanj in nagrade

Prostovoljstvo ima pomembno vlogo pri povezovanju in tudi pri razvoju skupnosti. Foto: Bor Slana/STA

Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v Predsedniški palači priredila slovesnost ob podelitvi državne nagrade in priznanj za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2023. Dogodek je obeležil delo posameznikov in organizacij, ki s svojim nesebičnim delom plemenitijo našo družbo.

Ljubljana, 5. 6. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Pirc Musar je v svojem nagovoru poudarila iskrenost kot osrednji motiv prostovoljstva: "Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet."

Prostovoljstvo ima v naši družbi ključno vlogo, saj krepi socialne vezi med ljudmi. "Prostovoljke in prostovoljci skozi skupno delo širite medsebojno razumevanje, zaupanje in spoštovanje, s tem pa sooblikujete bolj povezano in vključujočo družbo," je dejala predsednica. Posebej je izpostavila tudi izjemno delo prostovoljcev ob lanskoletnih poplavah, ki so pokazale, kako globoko sta sočutje in prostovoljstvo zakoreninjena v slovenski družbi.

Predsednica je tudi izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu. "Prostovoljstvo ima pomembno vlogo pri povezovanju in tudi pri razvoju skupnosti. Vključujete se namreč tudi v kulturne dejavnosti, šport, izobraževanje in druga področja življenja v skupnosti," je dodala.

Slovesnost je bila priložnost za izkaz hvaležnosti in spoštovanja vsem prostovoljcem in prostovoljkam ter njihovim družinam, ki jih podpirajo pri njihovem delu. "Prostovoljstvo ne pozna meja in je v svojem bistvu preprosto, a hkrati izjemno močno in povezovalno. Prostovoljec je lahko vsak, ne glede na starost ali druge razlike med nami. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da bi postali ali ostali prostovoljci. To nam sporočate tudi letošnje nagrajenke in nagrajenci," je zaključila predsednica.

Državna priznanja za prostovoljstvo so prejeli: Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, gospod Matej Bizjak, gospod Alojzij Klančišar, gospa Nika Kržišnik, gospod Safet Zjakić in gospa Anja Žitnik.

Državno nagrado za prostovoljstvo pa je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Nagrado sta v imenu zveze prevzeli predsednica ZDUS gospa Zdenka Jan in strokovna vodja programa Starejši za starejše gospa Sintija Munđar. ZDUS je državno nagrado prejel za izjemne dosežke v okviru humanitarnega in prostovoljskega programa Starejši za starejše, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja in je v javnosti spodbudil večjo potrebo po zagotavljanju pravic in ugotavljanju stanja duha pri starejših in osamljenih osebah. 

Državno nagrado in državna priznanja sta podelili predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in Iva Devetak, predsednica Odbora Republike Slovenije za podelitev priznanj na področju prostovoljstva.

Govor predsednice na podelitvi državnih nagrad za prostovoljstvo