Predsednica Pirc Musar je bila slavnostna govornica na 59. podelitvi Bloudkovih priznanj za leto 2023.

Foto: Bor Slana/STA

Prejemniki Bloudkovih priznanj pišejo zgodovino slovenskega športa in navdihujejo mlade, ki se podajajo na pot vrhunskega športa

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je bila slavnostna govornica na 59. slavnostni podelitvi Bloudkovih priznanj, najvišjih državnih priznanj na področju športa pri nas. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj za delo in dosežke na področju športa v minulem letu.

Brdo pri Kranju, 11. 2. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica republike je v slavnostnem nagovoru čestitala tokratnim prejemnicam in prejemnikom Bloudkovih priznanj z besedami, da so njihovi dosežki izjemno pomemben del slovenske narodne identitete – navdihujejo nas in spodbujajo k zavedanju, da je vztrajnost nagrajena in da lahko s predanim delom dosežemo najvišje zastavljene cilje.

Predsednica Pirc Musar je bila slavnostna govornica na 59. podelitvi Bloudkovih priznanj za leto 2023.

»S svojim delom in trudom v športu ste dosegli občudovanja vredne dosežke. Nagrajenci ste postali zgled in spodbuda ter prispevate k razvoju športa v naši državi. Vaši dosežki so plod trdega dela, odrekanj in predanosti ciljem, ki so jih mnogi morda videli kot nedosegljive. Vi ste dokaz, da je s trdim delom in odločnostjo mogoče premagati ovire ter doseči vrhunske rezultate,« je dejala predsednica Pirc Musar letošnjim prejemnicam in prejemnikom priznanj, ki po njenih besedah pišejo zgodovino slovenskega športa in navdihujejo mlade, ki se odločajo za poklicno pot v vrhunskem športu.

Šport nas uči sodelovanja, ekipnega dela, spoštovanja do drugih in doseganja skupnih ciljev. Ima moč povezovanja ljudi in držav ter prispeva k mednarodnemu sodelovanju in razumevanju različnih kultur, zato je vloga športnic in športnikov ter vrednot, ki jih predstavljajo, v družbi nenadomestljiva in ima velik vpliv. Predsednica republike je zato izrazila željo, da te vrednote skupaj z olimpijskim mirom ter podporo mednarodnih organizacij in politike pripomorejo h končanju konfliktov po svetu.

Prejemnice in prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2023

Bloudkovo nagrado za vrhunski mednarodni športni dosežek je prejel Anže Lanišek, Bloudkove nagrade za življenjsko delo v športu pa Janez Penca, Vojko Orel in Franc Ekar.

Bloudkove plakete so prejeli Zvone Dežnak (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Edvard Hafner (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Franc Hočevar (za življenjsko delo v športu), Matjaž Jemec (za življenjsko delo v športu), Vita Lukan (za pomemben tekmovalni dosežek), Samo Masleša (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Zdenko Mikulin (za življenjsko delo v športu), organizacijski odbor maratona Tri srca / Radenci (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa), Danilo Vladimir Sergaš (za življenjsko delo v športu) in Janez Slatinšek (za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa in za življenjsko delo v športu).