Srečanje slovenske in ukrajinske delegacije.

Foto: Urad predsednice Republike Slovenije

Predsednica Republike Slovenije na obisku v Ukrajini: krepitev dvostranskih odnosov in podpora v težkih časih

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na povabilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega na obisku v Ukrajini. To je prvi obisk te države na najvišji politični ravni po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta OZN. Namen obiska je izkazati politično podporo in vsestransko pomoč Slovenije Ukrajini v času ruske vojaške agresije ter potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine. Obisk je hkrati priložnost za krepitev rednega političnega dialoga in poglobitev dvostranskih odnosov med državama. Podpisan pa je bil tudi Memorandum o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ukrajine o sodelovanju na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Republiki Sloveniji.

Kijev, Ukrajina, 28. 6. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Pirc Musar je danes na srečanje sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Sestala pa se je tudi s predsednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom in predsednikom Vrhovne Rade Ukrajine Ruslanom Štefančukom. Predsednica je obiskala tudi Center za zaščito otrokovih pravic v Kijevu, ki nudi psihosocialno rehabilitacijo ukrajinskih otrok, vrnjenih iz Rusije. V mestu Buča pa se je s prižigom sveče in obiskom lokacije nekdanjega masovnega grobišča poklonila spominu ubitim v grozljivem poboju civilistov. »Obisk potrjuje neomajno podporo Slovenije Ukrajini, ki so jo pokazali tudi obiski predsednika vlade ter zunanjega in obrambnega ministra,« je ob tem dodala predsednica.

Ukrajini se je zahvalila za pomoč med uničujočimi poplavami v Sloveniji avgusta lani: »Solidarnost deluje v obe smeri in izjemno smo hvaležni, da je Ukrajina kljub vojni poslala svoje enote, da nam pomagajo.«

Predsednica je poudarila, da Slovenija še naprej popolnoma podpira neodvisnost, suverenost in teritorialno celovitost Ukrajine. »Ostro obsojamo rusko agresijo proti Ukrajini in pričakujemo, da bo Rusija nemudoma začela spoštovati mednarodne vrednote in norme, h katerim se je zavezala,« je dejala. Dodala je, da bo Slovenija še naprej nudila humanitarno, materialno in vojaško pomoč ter podporo pri obnovi in rekonstrukciji Ukrajine.

»Naša podpora in solidarnost z Ukrajino ostajata neomajni. Pomagali smo od prvega dne agresije in bomo to počeli še naprej, po svojih najboljših močeh, dokler bo potrebno,« je poudarila predsednica. »To vključuje tudi pomoč pri razminiranju, rehabilitaciji žrtev vojne ter zagotavljanju psihosocialne pomoči otrokom in njihovim družinam.«

Vlada Republike Slovenije je v prvi polovici junija sprejela sklep, da bo Slovenija v letu 2024 namenila 5 milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno pomoč, za pomoč pri obnovi Ukrajine ter za blaženje posledic, ki jih ima vojna v Ukrajini na svetovno prehransko varnost. V letu 2024 poleg tega namenjamo še približno 1,2 milijona evrov iz rednih sredstev Ministrstva za zunanje in evropske zadeve za razvojno in humanitarno pomoč za tekoče, večletne projekte s področja zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije, razminiranja, usposabljanja predstavnikov ukrajinskih občin in javnih uslužbencev ter prenove sirotišnice.

V imenu Republike Slovenije je veleposlanica Republike Slovenije v Ukrajini Mateja Prevolšek, ob prisotnosti predsednice republike, z ukrajinsko ministrico za socialne zadeve podpisala Memorandum o soglasju med Vlado Republike Slovenije in Vlado Ukrajine o sodelovanju na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Republiki Sloveniji.

Predsednica Pirc Musar je pozdravila pogum in odločnostjo ukrajinskega naroda pri obrambi svoje domovine ter skupnih demokratičnih vrednot. »Podpiramo prizadevanja za dosego pravičnega in trajnega miru,« je dejala in dodala, da se Slovenija kot članica Varnostnega sveta OZN skupaj z Ukrajino zavzema za iste cilje. »Sodelujemo v sedmih od desetih delovnih skupin v okviru Mirovne formule in bomo še naprej podpirali njene aktivnosti ter prizadevanja za pridobitev čim širše mednarodne podpore.«

Predsednica republike je ukrajinskim predstavnikom zagotovila tudi, da bo Slovenija še naprej krepila dvostranske odnose z Ukrajino in podpirala njeno pot k evropski integraciji. »Slovenija močno podpira hitro sprejetje pogajalskega okvira za Ukrajino. Zadovoljni smo z razpletom prve Medvladne konference in čestitamo Ukrajini za zgodovinski mejnik na poti v EU, kar je priznanje za njeno predanost in trdo delo kljub ogromnim izzivom in pritiskom,« je zaključila.