20240521 01342470

Foto: Bor Slana/STA

Predsednica Republike Slovenije je sprejela predsednico Poslanske zbornice Republike Ruande

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je sprejela predsednico Poslanske zbornice Republike Ruande Donatille Mukabalisa, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Predsedniška palača, Ljubljana, 21. 5. 2024

Sporočila za javnost

Predsednica republike in predsednica Poslanske zbornice Ruande sta večji del pogovora namenili aktualnim mednarodnim temam. Predsednici delita podobna stališča o pomenu skupnih prizadevanj za krepitev stabilnosti in sodelovanja tako v naših regijah kot v mednarodni skupnosti. Soglašali sta, da vojna in uporaba orožja nikoli ne more predstavljati rešitve in se zavzeli za dialog kot glavno sredstvo reševanja mednarodnih in bilateralnih izzivov. Predsednica Mukabalisa je predsednico republike podrobneje seznanila tudi z razmerami v regiji.

Spregovorili sta tudi o enakosti spolov in ob tem je predsednica izrazila podporo Ruandi za dosežke na področju pravic žensk in enakosti spolov, predvsem za visoko stopnjo zastopanosti žensk v parlamentu in vladi. Predsednici sta se s tem v zvezi zavzeli za boljšo zastopanost žensk na visokih položajih mednarodnih institucij in njihov večji vpliv pri odločevalskih procesih.