pogovor

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica republike je sprejela delegacijo ameriških senatorjev in kongresnika

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes sprejela delegacijo devetih ameriških senatorjev in kongresnika, ki se mudi na obisku v Sloveniji v sklopu širše regionalne turneje.

Predsedniška palača, Ljubljana, 4. 9. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Pogovora so se udeležili veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Jamie L. Harpootlian, senator Lindsey Graham, senatorki Katie Britt in Maggie Hassen, senatorji John Thune, Robert Menendez, Roger Marshall, Bill Hagerty, Ted Budd in Eric Schmitt ter kongresnik Ronny Jackson.

Predsednica republike je uvodoma poudarila odlične odnose z Veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in se zahvalila veleposlanici Harpootlian za zelo aktivno vlogo pri krepitvi slovensko-ameriškega partnerstva. Delegaciji se je zahvalila za obisk in poudarila pomembnost vzdrževanja in krepitve tesnih političnih in gospodarskih odnosov med Slovenijo in ZDA. Po nedavnih poplavah, ki so prizadele dobršen del Slovenije, in po hurikanih, ki so divjali ob obalah Floride in Severne Karoline, je predsednica izpostavila pomen skupnega boja proti podnebnim spremembam. "Podnebne spremembe se dogajajo in to je eden osrednjih bojev naše generacije," je dejala in prosila za nadaljnjo podporo predstavnikov ameriškega kongresa pri oblikovanju podnebnih politik ZDA. Slovenska predsednica je pri tem opozorila, da ne smemo spregledati tudi potreb in problemov Globalnega juga, ki se sooča s posledicami klimatskih sprememb, in si prizadevati za blaginjo vseh, ki bo temeljila na trajnostnih rešitvah.

Predsednica se je zavzela za tesno izmenjavo stališč ZDA o aktualnih izzivih tudi v času slovenskega članstva v Varnostnem svetu Združenih narodov in pomenu ohranjanja mednarodnega miru, ki temelji na pravu.

Pomembna tema pogovorov je bila tudi vojna v Ukrajini in njen vpliv na mednarodno skupnost. Sogovorniki so soglašali, da moramo Ukrajini pomagati doseči pravičen in trajen mir. V zvezi s tem so izpostavili pomen solidarnosti do ukrajinskega ljudstva.

Predsednica Pirc Musar je ameriškim sogovornikom predstavila tudi razmere na Zahodnem Balkanu in predstavila pobudo Brdo Brijuni Proccess, vrh katere bo potekal 11. septembra v Skopju. Govorili so o ekonomskem položaju držav regije in problematiki izseljevanja mladih iz regije. Pogovarjali so se tudi o dezinformacijskih kampanjah in vlogi družbenih omrežij in tujih akterjev v državah regije ter v EU in ZDA. Predsednica republike je ob tem opozorila na zlorabo novih tehnologij, družbenih omrežij in umetne inteligence pri širjenju dezinformacij, zlasti v času volitev.