20231220 01301006

Foto: Boštjan Podlogar/STA

Predsednica Pirc Musar potrdila prijateljstvo s Slovaško in obiskala kontingent Slovenske vojske

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se danes s soprogom dr. Alešem Musarjem na povabilo predsednice Slovaške republike Zuzane Čaputove in njenega partnerja Juraja Rizmana mudi na uradnem obisku na Slovaškem. Po zaključku uradnega programa v Bratislavi bo predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil obiskala še kontingent Slovenske vojske, ki v kraju Lešt deluje v mednarodni Natovi misiji.

Bratislava, Slovaška, 20. 12. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Uradni obisk se je pričel s sprejemom z vojaškimi častmi pred Predsedniško palačo v Bratislavi. Predsednica Pirc Musar in predsednica Čaputová sta se nato zadržali v daljšem prijateljskem pogovoru na štiri oči, sledili so plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Slovaške pod vodstvom obeh predsednic.

Predsednici, ki delita podobna prepričanja in stališča glede pomembnih tem v okviru v EU, Nata in drugih mednarodnih organizacij, sta potrdili prijateljske odnose med državama. "Cenimo reden bilateralni politični dialog na najvišji ravni," je dejala slovenska predsednica in izrazila zadovoljstvo, da uradni obisk na predsedniški ravni poteka v letu 30. obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med našima državama. Soglašali sta, da imata državi priložnosti za sodelovanje na številnih področjih. Predsednica Pirc Musar se je slovaški predsednici zahvalila za podporo in pomoč Slovaške po uničujočih poplavah v Sloveniji avgusta letos in izrazila upanje, da se bo sodelovanje s Slovaško na področju protipoplavnih ukrepov na obrežju nekaterih rek v Sloveniji nadaljevalo tudi v prihodnje.

Predsednici sta izmenjali vtise in mnenja po podnebni konferenci COP28, obe sta namreč glasni zagovornici okoljskih in podnebnih tem. Prepričani sta, da morajo biti prizadevanja na tem področju ambiciozna, skupna in univerzalna. "Blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje ne bosta učinkoviti brez vključevanja različnih zainteresiranih strani. Vključenost in pristop, ki temelji na pravicah, vključno s pravicami do čistega, zdravega in trajnostnega okolja, sta ključna za uspeh," je dejala predsednica Pirc Musar. Predsednica Čaputová je slovensko predsednico seznanila z ambicioznimi načrti na področju varovanja okolja. Slovaška bo leta 2030 proizvedla 55% manj emisij kot jih je leta 1990. V naslednjih sedmih letih bo re-investirala 5% BDP iz javnih sredstev v razogljičenje gospodarstva in družbe, do leta 2030 namerava doseči tudi 29% delež obnovljivih virov pri proizvodnji električne energije. Predsednica Pirc Musar je izrazila močno podporo tem prizadevanjem in dejala, da si želi, da bi državi sodelovali na tem področju in se med seboj navdihovali.

Ob bližajoči se 20. obletnici članstva Slovenije in Slovaške v Evropski uniji in zvezi Nato sta predsednici spregovorili tudi o širitvenem procesu EU in ob tem enotno pozdravili nedavno odločitev EU o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in Moldavijo. Soglašali sta, da je odločitev izraža močan znak politične podpore za evropsko perspektivo obeh držav. Izrazili sta tudi močno podporo državam Zahodnega Balkana pri njihovem vključevanju v Evropsko unijo. "Evropska unija in zveza Nato sta temelj našega gospodarskega razvoja in varnosti," je dejala predsednica in hkrati poudarla, da je s prednostmi, ki izhajajo iz članstva, treba sprejeti tudi obveznosti, med njimi je najpomembnejša vladavina prava. Ob tem se je slovaški predsednici zahvalila za logistično in drugo podporo našim vojakom, ki v skladu z zavezami sodelujejo v Natovi bojni skupini v kraju Lešt na Slovaškem in jih bo v nadaljevanju dneva tudi obiskala. Predsednici sta govorili tudi o drugih aktualnih mednarodnih temah.

Predsednica se je v okviru uradnega obiska sestala tudi s predsednikom Narodnega sveta Slovaške republike Petrom Pellegrinijem in s predsednikom Vlade Slovaške republike Robertom Ficom. Glavna tema pogovorov je bilo dobro sodelovanje med državama na vseh področjih. Predsednica Pirc Musar je poudarila, da je Slovaška pomembna zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, in izrazila zadovoljstvo, da v zadnjih letih beležimo stalno rast vrednosti blagovne menjave. Sogovorniki so izmenjali poglede tudi na sodelovanje na multilateralni ravni ter v okviru EU, Nata in drugih mednarodnih organizacij. Predsednica Pirc Musar se je ob tem predsedniku vlade Ficu posebej zahvalila za podporo pri sodelovanju v okviru misije OZN na Cipru. S tem bo Slovenija podkrepila svoje delovanje v Varnostnem svetu OZN.

Po zaključku programa v Bratislavi je predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil obiskala kontingent Slovenske vojske, ki v kraju Lešt deluje v mednarodni Natovi dejavnosti Okrepljena pozornost (enhanced Vigilance Activities – eVA). V tem predprazničnem času se je srečala s poveljnikom baze in slovenskimi vojaki, ki sodelujejo v njej. Seznanila se je z njihovim delom, usposabljanjem in življenjem na misiji ter se jim kot vrhovna poveljnica zahvalila za prispevek k zagotavljanju nacionalne in kolektivne varnosti. Pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki bodo prihajajoče praznike preživeli v tujini, je zaželela miru in zadovoljstva.