Uradni obisk predsednice Pirc Musar v Republiki Bolgariji.

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednica Pirc Musar na uradnem obisku v Bolgariji

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes skupaj s soprogom Alešem Musarjem na povabilo predsednika Rumena Radeva obiskala Republiko Bolgarijo. Obisk predstavlja priložnost za nov zagon v sodelovanju dveh zaveznic v Evropski uniji in Natu, z namenom, da se okrepi sodelovanje tudi na gospodarskem področju. 

Sofia, Bolgarija, 27. 2. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Bolgarija bo poleti tudi partnerica velikega slovenskega agroživilskega sejma v Gornji Radgoni in predsednica je izrazila zadovoljstvo, da se bo sodelovanje na tako pomembnem področju, kot je kmetijstvo, še okrepilo. Prav tako se je Bolgariji zahvalila za vso nudeno pomoč v času zadnjih velikih poplav v Sloveniji.

Tako Slovenija kot Bolgarija sta članici EU in Nata, a med njima ležijo države, ki morajo vložiti še nekaj napora, da bodo izpolnile pogoje za vstop v to evropsko povezavo. Slovenija si želi, da bi države Zahodnega Balkana, s katerimi smo bili nekoč že povezani, ponovno skupaj bivale v Evropski uniji. Kot je izpostavila predsednica Pirc Musar, pri tem računa tudi na podporo Bolgarije. Sama trdno verjame, da je širitev unije edina prava pot do krepitve varnosti in razvoja v regiji kot tudi do dobrososedskih odnosov.

Predsednica je ponovno izrazila prepričanje, da ideja schengenskega sistema in odprte meje znotraj EU prinašajo vrsto prednosti. V tej zvezi je čestitala Bolgariji in Romuniji, ki sta dosegli dogovor o shengenskemu območju prostega gibanja po morju in zraku, ki bo stopil v veljavo z marcem. Dodala pa je, da je potrebno okrepiti tudi upravljanje meja v državah Zahodnega Balkana v sodelovanju z agencijo Frontex, da bi se le te učinkoviteje zoperstavljale izzivom, s katerimi se soočajo zaradi povečanih migracij.

Slovenska predsednica in bolgarski predsednik sta si izmenjala tudi poglede glede vojnih žarišč v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu in se zavzela za čim prejšnjo prekinitev vojn in nasilja. Pozivala sta k takojšnji prekinitvi ognja in humanitarni pomoči Gazi. Kot je izpostavila predsednica, je Slovenija v tej zvezi aktivna Varnostnem svetu ZN in poudarila, da moramo storiti vse, kar je v naši moči, da preprečimo nadaljnje trpljenje in ubijanje civilnega prebivalstva in vseh nedolžnih žrtev.

Obisk je namenjen tudi krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama. Bolgarija je 27. najpomembnejši partner Slovenije na gospodarskem področju, a možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja obstajajo. Po uradnih podatkih se je trgovska menjava in vrednost menjave storitev med državama v letu 2022 povečala, in sicer za več kot 40 % v trgovini ter več kot 15 % v storitvah. Predsednica Pirc Musar in predsednik Radev sta se v okviru obiska udeležila poslovnega slovensko-bolgarskega foruma, kjer sta gospodarstvenike tudi nagovorila. Poslovnega foruma se udeležujejo tudi podjetja iz Slovenije.

Predsednica je ob tej priložnosti predsedniku Radevu tudi čestitala ob prihajajočem državnem dnevu Republike Bolgarije, ki ga praznujejo 3. marca, prav tako pa je položila tudi venec k Spomeniku neznanemu junaku na Trgu sv. Aleksandra Nevskega.

V nadaljevanju se je srečala tudi s bolgarskim predsednikom vlade Nikolaijem Denkovom in predsednikom državnega zbora Rosenom Zhelyazkovim.

Zadnji dan obiska bo predsednica Nataša Pirc Musar skupaj z županom Plovdiva Kostadinom Dimitrovom obiskala mesto, kjer stoji doprsni kip Antona Bezenška, slovenskega slavista, urednika, založnika in stenografa. Predsednica se bo spominu nanj poklonila z ikebano cvetja.

Obisk Bolgarije bo zaključila s predavanjem in pogovorom s študenti univerze v Plovdivu, s katerimi se bo pogovarjala o klimatskih spremembah, nevarnostih, dezinformacijah o kibernetski varnosti, saj so to izzivi, s katerimi se bodo ukvarjali prav mladi.