Skupinska Moldavija szj

Predsednica Pirc Musar je skupaj z avstrijskim predsednikom Van der Bellnom obiskala Moldavijo. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica Pirc Musar in avstrijski predsednik Van der Bellen: Z Moldavijo želimo deliti skupno evropsko prihodnost

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se danes na povabilo predsednice Republike Moldavije Maie Sandu mudi v Moldaviji. Na pogovorih z gostiteljico je izrazila veselje, da sta s predsednikom Avstrije Van der Bellnom skupaj obiskala Moldavijo, saj nas z našo sosedno državo druži bogata preteklost in prihodnost, z državo gostiteljico pa želimo deliti skupno evropsko prihodnost.

Kišnjev, Republika Moldavija, 16. 11. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Slovenija in Moldavija sta konec oktobra obeležili trideset let diplomatskih odnosov. Predsednica Sandu je bila med drugim gostja na letošnjem Blejskem Strateškem forumu, kjer je prejela posebno priznanje. 

Predsednica Pirc Musar je izpostavila, da Slovenija izjemno ceni njena prizadevanja kot tudi odločenost moldavske vlade, da državo približajo standardom Evropske unije, kamor je pred dvajsetimi leti vstopila tudi Slovenija. Zagotovila je, da bo Slovenija njihovi državi tudi v prihodnje pomagala, tako pri prenosu izkušenj v pogajalskem procesu, z nasveti, izkušnjami kot tudi nudila politično podporo. 

Slovenija je namreč velika podpornica širitve EU tako z Moldavijo, Ukrajino, Gruzijo kot tudi državami Zahodnega Balkana. Ocena, ki jo je na Blejskem strateškem forumu podal predsednik evropskega sveta Charles Michael, da morajo biti države članice in Evropska unija pripravljeni na novo širitev do leta 2030, je realna. Seveda pa morajo reformni procesi  teči  tako v državah kandidatkah kot v Evropski uniji sami.

Predsedniki so na skupnem pogovoru izmenjali stališča o kriznih žariščih po svetu,  zlasti o vojni v sosednji Ukrajini. Vojna v Ukrajini namreč kaže, da živimo v času teptanja temeljnih principov in ureditve, na kateri je zrasla Evropa in svet po drugi svetovni vojni. 

"Za temeljne principe, za mednarodno pravo, za človekove pravice in človečnost si moramo prizadevati vsi. In ščititi mednarodni red in spoštovati humanitarno pravo in osnovna pravila za zaščito otrok, žensk, ranjenih", je poudarila predsednica.

Predsednica je izpostavila, da se bo Slovenija, ki bo od januarja 2024 članica Varnostnega sveta Združenih narodov, zavzemala za spoštovanje mednarodnega prava in pravic otrok in žensk v oboroženih konfliktih. Ob tem si Slovenija želi tesnega sodelovanja in posvetovanja z moldavskimi sogovorniki o temah, ki se tičejo regije.

Slovenija sosednji Ukrajini trenutno pomaga politično, vojaško kot humanitarno in ostaja njena zaveznica. "Želimo pa si , da bi v Ukrajini čim prej prišlo do trajnega in pravičnega miru," je še poudarila predsednica in dodala: "Moldavija je v tej zvezi pokazala svojo srčnost in sprejela tisoče beguncev iz Ukrajine." 

Slovenija pomaga ukrajinskim beguncem v Moldaviji preko programa psihosocialne pomoči, ki jo izvaja Ustanova za krepitev človekove varnosti (ITF). Ker se tudi Moldavija sooča tako z dezinformacijskimi kampanjami kot hibridnimi napadi, ji bosta tako Evropske Unija kot tudi Slovenija, preko različnih programov, pomagali pri dvigu odpornosti za dezinformacijske kampanje, ki želijo razcepiti družbo in jo odvrniti od evropske poti in napredka. 

V popoldanskem času se bosta slovenska predsednica in avstrijski predsednik srečala tudi s predsednikom moldavske vlade Dorinom Receanom, predsednikom moldavskega parlamenta Igorjem Grosujem ter vodjem Partnerske misije EU v Republiki Moldaviji Cosminom Dinescujem.

Predsednica Pirc Musar se bo v petek sestala tudi z guvernerjem Narodne banke Moldavije Octavianom Armasu. Sledilo bo srečanje vseh treh predsednikov držav s študenti Državne univerze Moldavije, s katerimi se bodo prav tako pogovarjali o evropski prihodnosti.

Izjava ob uradnem obisku v Republiki Moldaviji