IMG 2053

Predsednica je na sestanku ponovno opozorila na velik problem izobraževanja romskih otrok. Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsednica na sestanku s predstavniki občin in pristojnih institucij o romski problematiki

Po posvetu s predstavniki romske skupnosti leta 2023, sestanku z župani občin Novo mesto, Ribnica in Črnomelj 11. marca 2024 in po obisku predsednice republike v Ribnici 28. maja 2024, kjer se je sestala s predstavniki občinske uprave in romske skupnosti ter obiskala romsko naselje Lepovče, je danes predsednica organizirala še sestanek predstavnikov občin in pristojnih državnih institucij.

Ljubljana, 14. 6. 2024

Sporočila za javnost

Cilj sestanka je bil zagotoviti pomoč pri oblikovanju ukrepov za izboljšanje socialnih in bivanjskih razmer Romov, še zlasti kar se tiče zagotavljanja osnovnih življenjskih pogojev in zelo pomembnega šolanja romskih otrok ter tudi varnostnih razmer v nekaterih romskih naseljih in njihovi okolici. Med drugimi so se ga udeležili župani občin Novo mesto, Ribnica in Črnomelj, predstavnika Generalne policijske uprave, predstavnik Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti, direktorji Centrov za socialno delo Ljubljana, Dolenjska in Bela Krajina in Posavje ter predstavniki ministrstev za notranje zadeve, delo, družino in socialne zadeve, zdravje, vzgojo in izobraževanje ter naravne vire in prostor

Predsednica Pirc Musar je na sestanku ponovno opozorila na velik problem izobraževanja romskih otrok. Romske starše ponovno poziva, naj pošljejo svoje otroke v šole in s tem prispevajo k njihovi lepši prihodnosti. Izobraževanje je namreč ključnega pomena za vključevanje Romov v družbo, je prepričana predsednica. Pri iskanju poti intenzivnega vključevanja v izobraževalni proces pa je izjemno pomembno  sodelovanje države s konkretnimi ukrepi na več segmentih vključno s preventivnimi aktivnostmi.

Predsednica republike ostro obsoja tudi zadnji incident na eni brežiških osnovnih šol, kjer je učenec v razredu fizično napadel devetošolca. »Gre za nedopustno dejanje, ki ne sme imeti mesta v slovenskih osnovnih šolah. Začeti moramo pri kulturi dialoga, strpnosti in medsebojni spoštljivosti. Velik del izboljšav je možen prek boljšega, učinkovitejšega in profesionalnega dela državnih institucij in družbenih podsistemov, ne smemo pa spregledati, da najpomembnejši prispevek predstavljajo naše vsakodnevne aktivnosti in interakcije.« Hkrati pa je obsodila tudi zlorabo omenjenega dogodka s strani predstavnikov lokalne skupnosti in določenih političnih strank za širjenje nestrpnosti in sovraštva. »Policija svoje delo opravlja učinkovito in prav nobenega razloga ni, da ji občanke in občani, državljanke in državljani, ne bi zaupali.« Ob tem je dodala, da več represije ne vodi do strpnejše in varnejše družbe.

Predsednica bo v prihodnosti obiskala tudi druga romska naselja po Sloveniji in opravila pogovore s predstavniki Romov in občin. Dogovor na sestanku je bil, da se le ta nadaljuje po šestih mesecih s pregledom realizacije, na današnjem sestanku predstavljenih ukrepov in napovedanih sprememb. Z zaključki, sprejetimi na današnjem sestanku, pa bo seznanila tudi vlado.