2023 07 09 BOP 9859

Predsednica se je ob 29. obletnici genocida v Srebrenici udeležila konference v Sarajevu. Foto: Boštjan Podlogar / STA

Po Srebrenici smo dejali »nikoli več«, danes to grozljivo napako ponavljamo v Gazi

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je ob 29. obletnici genocida v Srebrenici v Sarajevu udeležila konference z naslovom »Od Balkana do Gaze: kritično preučevanje genocida«, ki jo organizira Center za napredne študije Sarajevo (CNS). Na osrednjem panelu je predsednica spregovorila razmerah na Bližnjem vzhodu s poudarkom na situaciji v Gazi ter o aktualnih izzivih v regiji Zahodnega Balkana. Ob robu konference pa se je na dvostranskem srečanju sestala tudi s katarsko državno ministrico za mednarodno sodelovanje Lolwah Al-Khater.

Sarajevo, Bosna in Hercegovina, 10. 7. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Pirc Musar je v svojem nastopu poudarila pomen Srebrenice v kontekstu mednarodne zaveze "nikoli več". Spraševala se je, kako globoko je ponotranjena ta zaveza – če sploh. In ob tem poudarila, da ima mednarodna skupnost dolžnost ustaviti genocidno ravnanje ne samo zaradi grozovite izkušnje v  Srebrenici, pač pa tudi zaradi grozot, ki jih je neizpolnjevanje obljube 'nikoli več' povzročalo v obeh svetovnih vojnah in kasneje po svetu, kot recimo v Ruandi.

Nadaljevala pa je z refleksijo o vlogi mednarodnih organizacij, kot sta Društvo narodov in Združeni narodi, ter njune ustanovitve z namenom preprečevanja grozot preteklosti. "Odločitev za ustanovitev teh organizacij je bila sprejeta z zavedanjem, da se strašne napake preteklosti ne smejo ponoviti. Žal danes vidimo svet, kjer so politiki preveč osredotočeni na lastno preživetje in interese svojih držav, tudi na račun drugih."

Predsednica je poudarila pomen priznanja Palestine s strani Slovenije ter nujnost spoštovanja mednarodnega prava. "V Sloveniji si prizadevamo, da bi se oblikovala oblika sobivanja med Palestino in Izraelom – to mora biti doseženo s pomočjo sposobnih mednarodnih mediatorjev. Rešitev dveh držav se zdi edina prava pot naprej, Palestinci pa nikakor ne smejo biti prikrajšani za svojo lastno državo v mednarodno priznanih mejah iz leta 1967."

Svoj nastop je zaključila s pozivom k prizadevanjem za prepoznavanje in preprečevanje genocidnih ravnanj ter ohranitev človekovega dostojanstva za vse. "Zaščita človekovega dostojanstva je temelj vsega. Kar se dogaja v Gazi, je poraz človečnosti. Politiki morajo prenehati gledati stran in ukrepati proti genocidnemu vedenju. Če ne ukrepamo, postavljamo slab zgled za prihodnje generacije. "

V sklopu udeležbe na konferenci se je predsednica republike na dvostranskem srečanju sestala tudi s katarsko državno ministrico za mednarodno sodelovanje gospo Lolwah Al-Khater. Spregovorili sta o razmerah na Bližnjem vzhodu in tudi o problematiki vračanja ugrabljenih ukrajinskih otrok v času ruske agresije v matično domovino. Slovenija je namreč članica Mednarodne koalicije za vrnitev ukrajinskih otrok, Katar pa je na tem področju doslej odigral eno vodilnih vlog.