Predsednica na razpravi Varnostnega sveta o Ukrajini

Nastop predsednice republike na razpravi Varnostnega sveta OZN o Ukrajini.Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Oboroženi konflikti po svetu so zelo zaskrbljujoči in zahtevajo polno pozornost Varnostnega sveta

Predsednica republike Nataša Pirc Musar nadaljuje z aktivnostmi v sklopu 78. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Nastopila je na odprti razpravi Varnostnega sveta o Ukrajini, na srečanju ženskih voditeljic OZN ter opravila več dvostranskih srečanj.

New York, 20. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori , Mednarodne aktivnosti

V uvodu razprave Varnostnega sveta o Ukrajini je predsednica ponovno poudarila, da Slovenija ostro obsoja agresijo Ruske federacije proti Ukrajini in trdno podpira prizadevanja Generalne skupščine OZN za zaustavitev ruske invazije ter umik vseh vojaških sil iz Ukrajine. Ob tem pa je opozorila tudi na druge oborožene konflikte po svetu: »Leta 2022 se je število smrtnih žrtev vojnega nasilja po celem svetu povečalo za 97%. To je bilo najsmrtonosnejše leto v skoraj 30 letih! Ruska agresija na Ukrajino je bistveno prispevala k temu povečanju, vendar ni bila edina. Je ena od 55 zabeleženih aktivnih oboroženih konfliktov v letu 2022, pri čemer jih večina poteka izven Evrope. Vsi ti konflikti, vključno z agresijo proti Ukrajini, so zelo zaskrbljujoči in zahtevajo polno pozornost Varnostnega sveta.«

Predsednica Pirc Musar se je udeležila tudi srečanja platforme GS OZN ženskih voditeljic (UNGA Platform of Women Leaders) z naslovom »Pospešeno izvajanje 5. cilja trajnostnega razvoja za dosego miru, blaginje, napredka in trajnosti.« V govoru je poudarila nujnost večje prisotnosti žensk v institucijah OZN: »Če z uresničevanjem 5. cilja trajnostnega razvoja mislimo resno, potem ni boljšega mesta za začetek kot prav tukaj, znotraj družine Združenih narodov. Čas je, da se predsedovanje Generalni skupščini vsako leto izmenjuje med žensko in moškim.«

Kot je predsednica države poudarila že v včerajšnjem nagovoru voditeljem držav na zasedanju Generalne skupščine OZN, so podnebne spremembe naš največji izziv in tudi eden petih ključnih ciljev njenega predsedniškega mandata. V sled zasledovanja tega cilja se je predsednica danes skupaj z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom sestala s predsedujočim 28. Podnebni konferenci (COP28) dr. Sultanom Ahmedom Al Jabrom, ki je tudi minister Združenih arabskih emiratov za industrijo in moderne tehnologije. »Letošnja Podnebna konferenca ne sme biti le trenutek za razmislek. Svet od nas, zlasti pa od držav skupine G20, pričakuje, da bomo ukrepali hitro in odločno. Prizadevati si moramo za konkretne načrte za zmanjšanje emisij, ustrezno finančno podporo in oprijemljive cilje na področju obnovljivih virov energije,« je izpostavila po srečanju.

Sicer pa se je predsednica danes na dvostranskih srečanjih sestala še s predsednikom vlade Andore Xavierjem Espotom Zamoro in predsednikom vlade Vietnama Phamom Minhom Chinhom, udeležila pa se je tudi sprejema ob 30. obletnice vstopa Češke in Slovaške republike v OZN, ki sta ga gostila slovaška predsednica Zuzana Čaputová in češki predsednik Petr Pavel. Jutri pa se bo predsednica na dvostranskih srečanj sestala z generalnim sekretarjem OZN Antoniem Guttersem, ter predsedniki Južne Koreje, Južnega Sudana, Sierre Leone in Mongolije. Ob koncu udeležbe na 78. zasedanju Generalne skupščine OZN pa bo nagovorila še zbrane na sprejemu, ki ga prireja slovensko veleposlaništvo v ZDA.

Razprava na zasedanju Varnostnega sveta OZN o Ukrajini