Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti

Mednarodni dan žensk in deklet v znanosti praznujemo 11. februarja na pobudo resolucije Generalne skupščine Združenih narodov in predsednica Republike Slovenije se je tudi letos odzvala vabilu, da preko posnete izjave nagovori OZN ob 9. obeležitvi tega mednarodnega dneva.

Predsedniška palača / Organizacija združenih narodov, 10. 2. 2024

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica republike je Združenim narodom predstavila slovensko svetovno popotnico Almo Karlin, katero z današnjimi očmi lahko vidimo tudi kot vplivnico/influencerko svojega časa. Danes po svetu še vedno vsako leto izgubimo velik potencial v dekletih, ki kljub svojim sposobnostim zaradi različnih družbenih okoliščin ne morejo postati znanstvenice ali inženirke. Veliko premalo je tudi žensk na vodilnih mestih v politiki in drugje, kar velja tudi za Združene narode.

Ljupka Vrteva, inženirka leta 2023.

Moto Ljupke Vrteve, slovenske inženirke leta 2023, je: »Vsako dekle ima krila, le vzleteti mora, da poleti.« Ni ženskih in moških poklicev, pravi predsednica Pirc Musar, temveč vsakdo zasluži spodbudo, da opravlja delo, ki ga veseli, v katerem najde veselje in tako lahko izživi svoje sanje.

Ob robu mednarodnega dne je slovenska Stalna misija pri OZN v New Yorku gostila panelno razpravo znanstvenic slovenskega porekla s področja biotehnologije in raziskav v medicini.