20240402 01328304

Predsednica republike se je udeležila podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča v Cerknici.Foto: Anže Malovrh / STA

Gerbičevi nagrajenci so živi del tisočletne tradicije slovenske glasbe

Zveza slovenskih glasbenih šol je letošnje leto že enaindvajsetič podelila nagrade in priznanja Frana Gerbiča najzaslužnejšim pedagogom, ravnateljem in drugim delavcem, ki delujejo na področju glasbene ali plesne vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji.

Cerknica, 2. 4. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Prireditve v Cerknici se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je v slavnostnem govoru izpostavila, da "glasba naš narod spremlja ves čas njegovega obstoja in nas določa na podoben način kot jezik in pisana beseda. Reformacija nam je poleg prve slovenske knjige prinesla tudi zapise melodij za pesmi v slovenščini, glasba pa nas je zagotovo spremljala že stoletja prej. Izpričano je, da je ob ustoličevanju koroških vojvod donela slovenska pesem."

Kot je izpostavila, so Gerbičevi nagrajenci in nagrajenke, letošnji in pretekli, vsi učitelji in profesorji glasbe, glasbenice in skladateljice, vseh več kot 27.000 učenk in učencev glasbenih šol živi del tisočletne tradicije slovenske glasbe. Javno glasbeno šolstvo že več kot dve stoletji odkriva in razvija glasbene talente v naši domovini. Ponosni moramo biti na to tradicijo, tako kot smo ponosni na slovensko glasbo, na slovenske glasbenice in glasbenike in na letošnje prejemnice in prejemnika Gerbičevih priznanj in na Gerbičevo nagrajenko. Gerbičevo priznanje za izjemne uspehe na področju glasbenega šolstva so letos prejeli Anastazija Juvan, Diana Šimbera, Tanja Petrej in Dejan Jakšič. Letošnja nagrada za življenjsko delo pa pripada Heleni Meško.

Predsednica republike se je zahvalila vsem, ki skrbijo za naše glasbeno šolstvo, in dodala, da je neprecenljivega pomena, da ostane javno glasbeno šolstvo v Sloveniji še naprej dostopno in kakovostno. Da dobro organizirana mreža glasbenih šol v vsej vertikali, vse do visokošolskih institucij in Akademije za glasbo, še naprej predano in sistematično skrbi za ohranjanje in uveljavljanje slovenske glasbene identitete, spodbuja glasbeno ustvarjalnost ter izobražuje umetnike in umetnice. "Izjemnega pomena je tudi, da je glasbena izobrazba dosegljiva vsakemu ne glede na socialni status. Da je Slovenija socialna država, imamo zapisano v ustavi. A ne gre le za družbeno pravičnost. S široko dostopnim glasbenim šolstvom odkrivamo talente, ki bi sicer morda ostali skriti," je opozorila predsednica in se vsem zaslužnim zahvalila za predano delo.