Uradni obisk v Republiki Latviji.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Drugi dan obiska v Latviji predsednica republike obiskala slovenske vojake v vojaški bazi v Adažiju

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je drugi dan obiska v Latviji začela s srečanjem s predsednico Vlade Republike Latvije Eviko Siliņa, nato pa v predprazničnih dneh obiskala pripadnike Slovenske vojske, ki delujejo v vojaški bazi v Adažiju.

Riga, Adaži, Latvija, 19. 12. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Predsednica Republike Slovenije in predsednica Vlade Republike Latvije sta v prijetnem pogovoru potrdili dobre odnose med državama. Spregovorili sta tudi o možnostih krepitve bilateralnih odnosov ter aktualnih razmerah v Evropi in po svetu.

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil je nato obiskala vojaško bazo v Adažiju, kjer v okviru Natove misije deluje kontingent Slovenske vojske. Predsednico republike so ob prihodu sprejeli poveljnik latvijske 1. brigade, poveljnik Nato sil in poveljnik 14. slovenskega kontingenta.

Predsednici Pirc Musar so predstavniki poveljstva predstavili delovanje vojaške baze in pomen prisotnosti sil Nato v Republiki Latviji. Orisali so varnostne razmere v regiji ter se zahvalili za prispevek slovenskih vojakov in sodelovanje Republike Slovenije v misiji “Okrepljena prednja prisotnost (eFP)”.

Slovenska vojska na misiji v Latviji sodeluje v kontingentu, ki šteje 57 pripadnikov. Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti sil eFP. Slovenija s sodelovanjem v okviru eFP v Latviji potrjuje položaj solidarne, odgovorne in verodostojne članice zveze Nato ter vidno in konkretno prispeva pri zagotovitvi varnosti in krepitvi zavezniške drže. Dobro sodelovanje med Slovensko vojsko ter vojskami drugih držav, ki sodelujejo v okviru misije eFP, pa dodatno utrjuje tudi dvostranske odnose in vezi med temi državami. Predsednica je v tej luči posebej pozdravila pripadnike vojske Črne gore in Severne Makedonije, ki sodelujejo v slovenskem kontingentu, in ob tem izrazila zadovoljstvo, da je skupen kontingent pripadnikov treh vojsk primer odličnega regionalnega sodelovanja ter s tem tudi primer dobre prakse za druge države.

Po pogovoru s poveljujočimi se je predsednica republike srečala s pripadniki Slovenske vojske in jim izrekla iskreno zahvalo za njihovo visoko motivirano, profesionalno in predano opravljeno delo pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Poudarila je, da se je v dobrih šestih letih ta misija izkazala kot zgodba o uspehu tako za nas kot za zavezništvo. »S svojim profesionalnim delovanjem predstavljate Republiko Slovenijo in krepite njen ugled v mednarodnem okolju. Hkrati pa s sodelovanjem v tej misiji v praksi izkazujete solidarnost Slovenije z ostalimi zaveznicami,« je poudarila predsednica in dodala, da to poudarjajo tudi naši zavezniki in partnerji.

»V Latviji skupaj z oboroženimi silami preostalih sodelujočih zaveznic opravljate zelo pomembno vlogo, ki krepi ne samo latvijsko in regionalno varnost, temveč varnost celotnega zavezništva. To je še posebej pomembno glede na vojne razmere v Ukrajini,« je posebej izpostavila predsednica.

Predsednica je pripadnikom Slovenske vojske, ki prihajajočih praznikov ne bodo preživeli s svojimi družinami in bližnjimi, izrekla iskreno zahvalo in občudovanje. Zahvalo je izrekla tudi družinam vojakinj in vojakov, ki z razumevanjem sprejemajo njihovo daljšo odsotnost od doma. »Želim vam mirne in prijetne božično novoletne praznike ter predvsem varno opravljanje vaših nalog,« je nagovor pripadnikom Slovenske vojske sklenila predsednica.

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil bo jutri obiskala še pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki sodelujejo v Natovi bojni skupini v vojaški bazi Lešt na Slovaškem.