Slovesno odprtje 39. Slovenskega knjižnega sejma.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Berimo in tako bogatimo sebe in vse okrog nas

Danes je svoja vrata odprl 39. slovenski knjižni sejem, ki ga je z otvoritvenim nagovorom odprla predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Zgolj pred mesecem dni je nagovorila tudi nemško in svetovno književno javnost ob otvoritvi Frankfurtskega knjižnega sejma, ki je letos v ospredje postavil Slovenijo in našo izredno bogato knjižno produkcijo. V petih dneh je sejem obiskalo več kot 215.000 obiskovalcev, slovenski paviljon pa je mnoge pritegnil s številnimi zanimivimi predavanji in gostovanjem slovenskih avtoric in avtorjev. Šlo je za prikaz raznolikosti in velike širine slovenske kulturne scene. V Frankfurtu se nista predstavili le slovenska sodobna umetnost in kultura, temveč tudi naša bogata kulturna zgodovina in predvsem identiteta, sicer številčno majhnega naroda, ki pa je skozi svojo pestro zgodovino pokazal in dokazal, kako veliko nam pomenita kultura znotraj te umetniške pestrosti tudi književnost. To nas dela posebne v širšem evropskem in svetovnem prostoru. Ob tej priložnosti se je predsednica zahvalila vsem zaslužnim za izjemno uspešno predstavitev Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Ljubljana, 20. 11. 2023

Sporočila za javnost , Govori

A slovenski knjižni sejem, po pomenu za slovenski knjižni trg seveda, ne zaostaja prav veliko za večjim frankfurtskim bratom. Sejem se je razvil v eno od najpomembnejših knjižnih prireditev na Slovenskem, ne samo zaradi množice novih knjižnih naslovov, ki jih založniki vsako jesen ponudijo obiskovalcem, temveč tudi zaradi razprav in literarnih prireditev, ki ga spremljajo.

Slovenski knjižni sejem je za slovensko literaturo eden najpomembnejših dogodkov letošnjega leta.  Slovenija je majhen, a raznolik knjižni trg. V povprečju kupimo Slovenci dve knjigi na leto, skoraj pol milijona ljudi oziroma vsak peti prebivalec je včlanjen v knjižnico. Prav zato je za slovenski jezik in za slovensko založništvo še toliko bolj pomembno, da se dogodek, kot je Slovenski knjižni sejem, skrbno neguje, vsebinsko izpopolnjuje in da se tudi v digitalni dobi trudi približati tiskano knjigo bralkam in bralcem.

"Naj vas nagovorim, da se dan za dnem potapljate v zgodbe, ki navdušujejo, učijo in odpirajo pot v različne kulture, različne svetove. Hvala vsem, ki rešujete zgodbe pred pozabo, vsem, ki pišete zgodbe in hvala slovenskim založnikom, ki omogočate, da te zgodbe zaidejo v knjige. Ker, kot je zapisal pisatelj Dušan Šarotar: Če rešiš enega pisatelja, rešiš vse zgodbe. Berimo in tako bogatimo sebe in vse okrog nas", je svoj nagovor zaključila predsednica.