govor PRS

Foto: Bor Slana/STA

"9. nacionalna konferenca Evropskega mladinskega parlamenta Slovenije uteleša duh zavzetosti, opolnomočenja in solidarnosti med mladimi, našo prihodnostjo"

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila generalne skupščine 9. nacionalne konference Evropskega mladinskega parlamenta Slovenija in ob tej priložnosti nagovorila mlade udeležence konference.

Ljubljana, 26. 8. 2023

Sporočila za javnost , Govori

V govoru je spregovorila o izzivih današnjega časa in posebej izpostavila skrb za okolje, podnebne spremembe in zeleni prehod. “Vsi moramo okrepiti skupna prizadevanja v boju proti vse večji podnebni krizi,” je poudarila.

Spregovorila je o pomenu solidarnosti ter spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva vseh pri graditvi pravičnejšega in bolj vključujočega sveta. “Z okrepljenim dialogom in sodelovanjem moramo skupaj oblikovati pravne okvire, politike ter pobude, ki varujejo pravice in dostojanstvo teh skupnosti,” je dejala.

Predsednica republike mlade spodbudila naj se trudijo pri uresničevanji svojih sanj in zagotavljanju skupne varne in pravične prihodnosti. Nagovor je sklenila z mislijo: "Dragi prijatelji, zbrali smo se v tej dvorani, združeni v skupni viziji ter skupnem namenu, in nadaljujmo v duhu sodelovanja, razumevanja in ukrepanja. Zavedajmo se velikega pomena svoje vloge pri oblikovanju sveta, ki smo ga nasledili. Z zagovarjanjem zelenih znanj, trajnostnih praks in podnebne pravičnosti ter spodbujanjem dialoga med generacijami lahko ustvarimo svet, v katerem se bodo uresničila naša prizadevanja, naš planet pa bo cvetel. Izkoristimo ta trenutek in bodimo enotni v svoji zavezanosti pravičnosti, enakosti in človekovim pravicam. Naša današnja dejanja se bodo razširjala čez čas in oblikovala svet, v katerem se bodo dostojanstvo in pravice vsakega posameznika podpirali, slavili in varovali."