20240614 01351418

Foto: Daniel Novakovič/STA

150-letnica Orkestra Jesenice – Kranjska Gora

Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora praznuje 150-letnico. Današnje slovesnosti se je udeležila tudi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ki je v zborniku, ki so ga v orkestru pripravili v počastitev tega visokega jubileja, kot pokroviteljica letošnje slovesnosti zapisala,"da je bil obstoj, razvoj in napredek slovenskega naroda vselej tesno povezan s kulturo, ki je bila svetilnik in generator upanja in moči skozi čas, da smo lažje previharili vse politične, družbene, socialne in kulturne spremembe, nastajanje in odmiranje držav, divjanje kar treh krvavih vojn, pri čemer je zadnja, osamosvojitvena, uresničila tisočletne sanje slovenskega naroda po svoji samostojni državi. V vseh teh viharjih so se znašle tudi jeseniške godbe in preživele.«

Jesenice, 14. 6. 2024

Sporočila za javnost , Govori

Na današnji slovesnosti je predsednica republike povedala, da so tudi sto petdeset let po začetkih tega orkestra melodije enako žive in vznesene kot so bile doslej. "Vsi čutimo, da ste z nami zato, ker imate radi glasbo in ker radi razveseljujete ljudi. In da ste z nami zato, ker imamo tudi mi, vaše občinstvo, radi glasbo in vas, ker nas razveseljujete z njo skozi življenje. To pomeni le eno: obstajamo drug zaradi drugega in živimo drug z drugim zaradi ljubezni do glasbe. V vas se zrcali občinstvo, ki vas sprejemamo kot del svoje identitete, dediščine, sedanjosti in tudi prihodnosti."

Glasba povezuje, je od ljudi in za ljudi, kar je mogoče opaziti tudi v Pihalnem orkestru Jesenice - Kranjska Gora, ki združuje vse generacije ljudi. "Medgeneracijsko sožitje je pomembno vezivo ljubiteljske kulture, predvsem pa tudi ohranjanja kulturne dediščine, saj se morajo modrost, izkušnje in ljubezen do svojega porekla neprekinjeno prenašati iz generacije v generacijo, da lahko rečemo, da zares živijo. V takšnem vzdušju bo potekala tudi jutrišnja parada prijateljstva, ki jo pripravljate od dvorane Podmežakla do Trga Toneta Čufarja. Iskreno si želim, da bi to sporočilo glasbe prišlo do srca vseh ljudi. To svet potrebuje morda bolj kot kdaj koli prej, " je zaključila predsednica in se vodstvu Občin Jesenice in Kranjska Gora zahvalila, da zgledno skrbita za delovanje in razvoj njihovega orkestra.