Dr. Musar predal terapevtsko mačko SVZ Hrastovec

Foto: Foto Askari

Terapevtska robotska mačka sedaj tudi v SVZ Hrastovec

Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar se je v gradu Hrastovec udeležil slovesnosti ob odprtju obnovljenega severnega baročnega stopnišča z balustradno ograjo iz 18. stoletja. Ob tej priložnosti je dr. Aleš Musar oddelku za demenco Socialno varstvenega zavoda Hrastovec podaril interaktivno robotsko mačko. To je bila tretja robotska mačka, ki jo je dr. Musar podaril zavodom po Sloveniji z željo, da bi osebam z demenco pomagala pri terapiji.

Hrastovec v Slovenskih goricah, 13. 9. 2023

V tujini uveljavljene prakse in inovacije počasi, a vztrajno, vstopajo tudi v naš prostor. V Trubarjevem domu upokojencev Loka in Domu starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik na Bokalcah že nekaj časa uspešno uporabljajo dve interaktivni robotski mački, ki ju je zavodoma podaril dr. Aleš Musar.

Ob slovesnem odprtju obnovljenih baročnih stopnic gradu Hrastovec je dr. Musar doniral tretjo robotsko mačko. Prejel jo je oddelek za demenco Socialno varstvenega zavoda Hrastovec. Stanovalci so mačko, ki so ji nadeli ime Miki, sprejeli z občudovanjem in veseljem , SVZ Hrastovec pa je tako postal še ena točka, kjer se novi pristopi in inovacije uspešno uporabljajo v praksi in v korist tistim, ki jih najbolj potrebujejo.

Ob predaji se je dr. Musar delovni terapevtki Andreji Ignatijev zahvalil za poslanstvo, ki ga opravljajo v SVZ Hrastovec. Stanovalcem je dejal, da si želi, da bi jim terapevtska mačka kot prvi takšen pripomoček v zavodu prinesla čim več miru. Andreja Ignatijev je ob prevzemu donacije poudarila, da je vsak stik s stvarmi, ki so približek domačemu, velika pridobitev: »K temu tudi stremimo in trudili se bomo, da bo mucek v dobrih rokah naših stanovalcev.«

Robotske mačke so se izkazale za izjemno koristne pri izboljšanju življenja stanovalcev in pri zagotavljanju čustvene podpore. Njihov interaktivni pristop, ki vključuje gibanje, zvoke in senzorsko tehnologijo, omogoča osebam z demenco sproščujoče in terapevtske izkušnje ter spodbuja njihovo psihično in fizično počutje.