Spremljevalni program ob srečanju predsednikov sosednjih držav.

Foto: Katja Kodba/STA

Spremljevalni program prvih dam Republike Avstrije, Republike Hrvaške in Madžarske v Sloveniji

Na povabilo predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar so se predsedniki sosednjih držav udeležili skupnega srečanja v Republiki Sloveniji ob 20-letnici našega članstva v Evropski uniji. Predsednike Avstrije, Hrvaške in Madžarske so spremljale njihove soproge. Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar je zanje priredil posebni spremljevalni program v Radovljici in na posestvu Brdo.

Radovljica in Brdo pri Kranju, 22. 4. 2024

Na začetku spremljevalnega programa so si prve dame, mag. Doris Schmidauer, gospa Sanja Musić Milanović in gospa Zsuzsanna Nagy, ogledale razgledno točko v Radovljici, kjer se ob lepem vremenu vidi Triglav. Sledil je ogled cerkve sv. Petra v Radovljici.

Dr. Aleš Musar in gostje so nato obiskali Čebelarski muzej. Pod strokovnim vodstvom direktorice muzeja dr. Petre Bole so si ogledali bogato tradicijo čebelarstva na Slovenskem. Največje bogastvo muzeja je obsežna zbirka panjskih končnic. Ob tej priložnosti je vsaka gostja prejela spominsko panjsko končnico.

Sledil je sprehod po starem mestnem jedru Radovljice do Muzeja Lectar, ki ima 500-letno tradicijo izdelovanja medenjakov. Tam so se prve dame Avstrije, Hrvaške in Madžarske skupaj z gostiteljem dr. Musarjem preizkusile v izdelovanju teh prepoznavnih slovenskih izdelkov. Vsaka je okrasila svoj medenjak, "lect", nato pa so si skupaj ogledali še butično radovljiško čokoladnico. Pod strokovnim vodstvom lastnice čokoladnice Nataše Mikelj so si ogledali izdelavo znamenite "radolške" čokolade, priložnost pa so jo imeli tudi okusiti.

Po zaključku obiska v Radovljici so se visoke gostje z gostiteljem odpeljale proti Brdu pri Kranju, kjer so si za zaključek programa skupaj ogledali še del zaprtega območja parka Brdo.