Udelezneci tretjega vrha partnerjev svetovnih voditeljev

Vrha se je osebno udeležilo osem partnerjev svetovnih voditeljev, zbrane pa so nagovorili tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, danska predsednica vlade Mette Frederiksen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.Foto: Sofiya Shovikova

Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar se je udeležil tretjega vrha partnerjev voditeljev držav

Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar je na povabilo soproge predsednika Ukrajine Olene Zelenske obiskal Kijev in se udeležil tretjega vrha partnerjev voditeljev držav. Tema tokratnega srečanja je bilo duševno zdravje. Partnerji svetovnih voditeljev so se zavzeli za uvrstitev duševnega zdravja med prednostne teme tako na globalni ravni kot tudi v posameznih programih mednarodnih organizacij in v nacionalnih politikah držav.

Kijev, Ukrajina, 6. 9. 2023

Vrha se je osebno udeležilo osem partnerjev svetovnih voditeljev, zbrane pa so nagovorili tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, danska predsednica vlade Mette Frederiksen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, s katerim se je dr. Musar tudi srečal.

Dr. Aleš Musar je bil eden osrednjih govornikov na panelu o vplivu vojne na duševno zdravje, na katerem so sodelovale še prve dame voditeljev držav Olena Zelenska (Ukrajina), Diana Nausėdienė (Litva) in Eva Pavlová (Češka). Po podatkih ukrajinskega ministrstva za zdravje 90 odstotkov ljudi v Ukrajini doživlja anksiozne motnje, dolgotrajen stres in šok.

Dr. Musar je z gostiteljico in sogovornicami spregovoril o duševnem zdravju kot enem od ključnih elementov blaginje v družbi, ki vpliva tudi na njen nadaljnji razvoj. »Koncept duševnega blagostanja je ključnega pomena: čustvena, socialna in psihološka stabilnost prispevajo k pozitivni usmerjenosti družbe in s tem k preprečevanju duševnih motenj,« je na panelu dejal dr. Musar in predstavil slovenske izkušnje nudenja psihosocialne pomoči beguncem iz BiH. Na podlagi teh izkušenj bo Slovenska filantropija začela z usposabljanjem in opolnomočila sto učiteljev v regiji Odsessa za nudenje psihosocialne pomoči več tisoč otrokom, travmatiziranih v vojni.

Pomembna vez med Slovenijo in Ukrajino pa je ITF ­ Ustanova za krepitev človekove varnosti, ki deluje tudi v Ukrajini in je lani zagotovila psihosocialno rehabilitacijo za 80 ukrajinskih beguncev v Sloveniji. V času obiska v Kijevu je dr. Musar sodeloval tudi na otvoritvi pisarne ITF v ukrajinski prestolnici. » ITF v Ukrajini deluje od leta 2015. Ponosen sem, da je ITF s podporo slovenske vlade odprl pisarno v Kijevu, ki bo usklajevala njihove dejavnosti v Ukrajini,« je ob tem podaril soprog predsednice.

Dr. Musar se je sicer skupaj z udeleženkami in udeleženci vrha poklonil otrokom, žrtvam ruske agresije na Ukrajino in si ogledal razstavo o ukrajinsko-ruski vojni v spominskem kompleksu ukrajinskega narodnega muzeja. Dan prej pa je obiskal Fundacijo Olene Zelenske, ki med drugim skrbi za obnovo porušene bolnice v Harkivski regiji, zagotovitev bivališč za velike rejniške družine in omogočanje šolarjem spremljanja pouka na daljavo. Dr. Musar pa je obiskal tudi Bučo, kjer si je ogledal spominsko obeležje bitke pri vasi Moščun ter položil cvetje pri obeležju, porušeno vas Horenka in začasne nastanitvene kapacitete za njene prebivalce ter tudi spominsko obeležje ubitim civilistom pri cerkvi Sv. Andrija v Buči, kjer se je poklonil vsem žrtvam.

The Third Summit of First Ladies and Gentlemen. Mental Health: Fragility and Resilience of Future