0T9A0193

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Predsedniško palačo v Ljubljani in Sodišče EU v Luksemburgu bosta krasila znamenita Boljkova kipa Lipicanca

Predsedniška palača, 22. 5. 2023

Slovenija bo, tako kot druge države Evropske unije, zagotovila umetnine, ki krasijo sedež Sodišča Evropske unije v Luksemburgu. V ta namen je Narodna galerija Slovenije že lani pripravila dve izjemni sliki akademskega slikarja Tuga Šušnika.

0T9A0196

Ker se je pokazala možnost, da še eno slovensko umetniško delo dobi svoj prostor na Sodišču EU, je bil v sodelovanju direktorice Narodne galerije dr. Barbare Jaki  in Urada predsednice Republike Slovenije izbran kip konja priznanega akademskega kiparja in Prešernovega nagrajenca Janeza Boljke, kakršen krasi centralno stopnišče Predsedniške palače v Ljubljani. Gre za bronasto upodobitev vzpenjajočega se Lipicanca, ki s skoraj metrom višine z visokega podstavka očara vse obiskovalce palače.

Odlitkov tega kipa je bilo izdelanih zelo malo (znani so štirje) in samo ta v Predsedniški palači je v javni zbirki. Eden izmed preostalih odlitkov je v veliki Umetniški zbirki NLB. S posredovanjem dr. Aleša Musarja je NLB svoj kip dolgoročno posodila Narodni galeriji, ta pa nato Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Boljkov »Lipicanec« je simbolno pomemben ne le zato, ker gre za vrhunsko umetniško delo slovenskega avtorja, ampak tudi zato, ker bo enak kip krasil tako ljubljansko Predsedniško palačo kot enega izmed glavnih stopnišč sedeža Sodišča Evropske unije. Hkrati pa je izjemnega pomena tudi to, da gre za upodobitev konja Lipicanca, katerega tradicija reje je bila prav konec leta 2022 vpisana pri UNESCO v reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Prav zato je kip konja svojo pot proti Luksemburgu začel v Lipici, kjer je bil javnosti predstavljen ob tradicionalnem dnevu Lipicanca 20. in 21. maja 2023, ko je Kobilarna Lipica prejela certifikat UNESCO. Skupaj s slikama Tuga Šušnika bo nato »Lipicanec« prepeljan v Luksemburg, kjer vse naše umetnine že čakajo mesta, na katerih bodo na ogled obiskovalcem Sodišča EU.

Uradna predaja umetnin pa je načrtovana jeseni ob obisku predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar na sedežu Sodišča EU v Luksemburgu.