Musar Trst v2

Soprog predsednice republike dr. Aleš Musar je obiskal Trst.Foto: Aleksej Skok

Obisk soproga predsednice republike v Trstu

Dr. Aleš Musar se je v torek, 20. februarja 2024, v spremstvu generalnega konzula RS v Trstu Gregorja Šuca in svetovalca PRS Alekseja Skoka sestal s tržaškim škofom Enricom Trevisijem, ki ga je papež Frančišek imenoval na to mesto pred enim letom. Govorila sta o ohranjanju slovenske kulturne dediščine, saj je cerkev eden izmed pomembnih skrbnikov snovne in nesnovne dediščine preteklosti.

Trst, Republika Italija, 20. 2. 2024

Posebno pozornost sta namenila skrbi za ohranjanje slovenskega jezika v cerkvenem bogoslužju, ki postaja izziv zaradi pomanjkanja slovenskih župnikov. V škofijski palači si je dr. Musar ogledal kapelo, ki jo je uredil znameniti slovenski arhitekt Ivan Vurnik v sodelovanju s svojo soprogo Heleno. Njena izjemna slika »Marijino oznanjenje«, ki je bila nekaj let razstavljena v Narodni galeriji Slovenije, je sedaj spet prav v tej kapeli.

Po srečanju s predsednikom Sveta slovenskih organizacij Walterjem Bandljem in deželnim tajnikom Slovenske kulturno-gospodarske zveze Liviom Semoličem na Generalnem konzulatu RS si je dr. Musar v Narodnem domu v Ulici Filzi ogledal Stik - Multimedijski informativni center slovenske narodne skupnosti v Italiji. Na panojih in ekranih je predstavljena preteklost in sedanjost slovenske skupnosti, od književnosti in kulture do športa, zborovstva, kulinarike in pomembnih osebnosti slovenske skupnosti.

Ob zaključku obiska si je je dr. Musar ogledal še cerkev sv. Trojice na Katinari, ki jo je leta 1931 s freskami poslikal Tone Kralj in v ekspresivnem slogu upodobil tragičnost fašistične oblasti časa med obema vojnama.