OH 13

Foto: SVZ Hrastovec

Dr. Musar na slavnostnem odprju novih bivalnih enot Socialno varstvenega zavoda Hrastovec

Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar se je kot častni gost udeležil slavnostnega odprtja novih bivalnih enot Socialno varstvenega zavoda Hrastovec v Lenartu.

Lenart, 7. 5. 2024

Dr. Musar je zbrane nagovoril in ob tem izpostavil nekaj pojmov, ki po njegovem mnenju označujejo današnji dogodek v Lenartu. Kot prvega je izpostavil deinstitucionalizacijo, ki jo Zavod Hrastovec udejanja že več kot 20 let in deluje že v osmih občinah in na trinajstih lokacijah. "Z novo enoto v Lenartu se vsi skupaj bližamo k temu, da stanovalkam in stanovalcem Hrastovca ne zagotavljamo le bivanja v ustanovi, ampak jim dajemo dom," je poudaril dr. Musar. Kot drugo besedo današnjega dne je označil prostovoljstvo in njegovo plemenito vlogo. "Vsak, ki namenja svoj čas tistim, ki potrebujejo našo pozornost, opravlja neprecenljivo: tisto, česar ne more zagotoviti država, zagotavlja pa čuteča družba. Skrb za sočloveka," je dejal.

S tretjim pojmom "zeleno", je dr. Musar označil energetsko samooskrbnost nove enote in njeno umeščenost v naravno okolje, kar bo omogočila dodatno kvaliteto življenja stanovalkam in stanovalcem. Predzadnji pojem je "kulturna dediščina", ki je posebno bogastvo naše dežele, in kamor se umešča tudi grad Hrastovec.

Ob koncu svojega nagovora je dr. Musar izpostavil še zadnji pojem, ki je po njegovem mnenju tudi najpomembnejši, to je skupnost. "Tista skupnost, ki se je odločila poskrbeti, da bo kulturni spomenik grad Hrastovec zaživel novo življenje. Tista skupnost, iz katere prihajajo prostovoljci in prostovoljke za pomoč stanovalcem in stanovalkam novega naselja. Tista skupnost, ki sprejema pomoči potrebne sodržavljanke in sodržavljane, ki bi se jim mnogi odrekli. Tista skupnost, ki si zasluži priznanje Slovenije, saj dokazuje, da imamo kot družba srce. Tista skupnost, ki ji predsednica države izreka priznanje in poklon," je izpostavljene pojme povezal v celoto.

"Naselje, ki ga otvarjamo, je namenjeno skupnostim stanovalcev, ki bodo bivali v sedmih domovih. Celotno naselje, skupaj z zaposlenimi in prostovoljci SVZ Hrastovec, bo tvorilo novo skupnost, delujočo v boljših in bolj primernih pogojih, kot do sedaj. Upam, da se bo nova skupnost lepo povezala s sosednjo skupnostjo doma starejših občanov in naprej, tako da bo postala dobrodošel del skupnosti Lenarta. In to je skupnost, ki jo slavimo danes." S temi besedami, se je dr. Musar zahvalil vsem občankam in občanom Lenarta, na čelu z županom mag. Janezom Krambergerjem.

Zadnji del uradne slovesnosti odprtja je bil blagoslov novih prostorov, ki ga je opravil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl.

Častna pokroviteljica dogodka je bila predsednica Republike Salovenije Nataša Pirc Musar.