DSC 0230

Foto: Damjana Pečnik, ZVKDS

Dr. Musar je imel nagovor ob odprtju razstave arhitekta Edvarda Ravnikarja

Dr. Aleš Musar, soprog predsednice republike je imel nagovor ob odprtju razstave arhitekta Edvarda Ravnikarja z naslovom " KONS-TR3 Konstrukcija nove ere". Zatem se je udeležil tudi odprtja skupinske rastave EDVARD, ki je potekala v Mali galeriji Cankarjevega doma.

Ljubljana, 11. 10. 2023

V Galeriji TR3 je nocoj potekalo slavnostno odprtje razstave "KONS-TR3, Konstrukcija nove ere". Razstava o ključni arhitekturni stvaritvi slovenskega modernizma, kompleksu na Trgu republike v Ljubljani, pripoveduje o dosežkih našega najvidnejšega arhitekta druge polovice prejšnjega stoletja, prof. Edvarda Ravnikarja.

Dr. Aleš Musar je razstavo odprl z nagovorom, v katerem je izpostavil pomen arhitekture Edvarda Ravnikarja v času njegovega ustvarjanja pa tudi refleksijo na sedanjost. "Tako kot slikarstvo, kiparstvo in druge zvrsti umetnosti je arhitektura hkrati umetniški izraz in zrcalo družbe," je poudaril.

Razstavo je označil kot dokument časa in načina dela pred desetletji. "Danes, ob računalniški podpori, se zdi skoraj nemogoče ročno zrisati vse skice, načrte in dokumente, ki si jih tu lahko ogledamo. Tudi delo na gradbišču je potekalo precej drugače kot danes, bolj ročno in manj mehanizirano, kot lahko vidimo na dokumentarnih posnetkih. Pa so tudi na ta način nastajale stavbe, ki niso le vrhunec arhitekturnega oblikovanja tistega časa, ampak so tudi tehnološko izjemno napredne," je dejal dr. Musar.

Izrazil je zadovoljstvo nad sodelovanjem med institucijami, ki ohranjajo kulturno dediščino in poudaril, da razstava utrjuje tudi umestitev novejših stvaritev v slovensko kulturno dediščino. Nagovor pa sklenil z željo, da bi bilo v Sloveniji več investicij v kulturno infrastrukturo. Fabiani, Plečnik in Ravnikar so po prepričanju dr. Musarja veliki arhitekti tudi zato, ker so imeli naročnike velikih javnih projektov. "Poskrbeti moramo, da bodo tudi Ravnikarjevi nasledniki lahko pustili pečat, ki bo zaznamoval naš čas. Danes, tu in zdaj bi morala nastajati kulturna dediščina naših potomcev. Zato naj bo ta razstava hkrati spomin na izjemne dosežke izjemnega arhitekta ter opomnik za prihodnost," je dejal.