Predaja dr. Musarja in VP VB z visokimi gosti

Foto: UPRS

Dr. Musar in veleposlanica Sadler sta Parku vojaške zgodovine podarila dragocena zgodovinska eksponata, ki predstavljata simbol povezanosti Slovenije in Združenega kraljestva v zavezništvu

V nedeljo, 5. maja 2024, je dr. Aleš Musar obiskal Park vojaške zgodovine v Pivki. Na krajši slovesnosti sta dr. Musar in veleposlanica Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler Parku podarila dva dragocena zgodovinska eksponata.

Pivka, Suhorje, 5. 5. 2024

Soprog predsednice Republike Slovenije je muzejskemu namenu ob 75-letnici zveze NATO in 20. obletnici slovenske pridružitve Severnoatlantskemu zavezništvu podaril sabljo, ki jo je namestniku vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi v letih 1994–1998 generalu siru Jeremyju Mackenzieju v zahvalo za pomoč Slovenski vojski pri približevanju zvezi NATO podaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Albin Gutman. S strani Veleposlaništva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske pa je Park vojaške zgodovine prejel v dar polkovni kilt britanske vojske v tkalskem vzorcu »Mackenzie« polkov Seaforth Highlander in pozneje Queen’s Own Highlander. Direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič se je ob slovesni predaji obeh eksponatov zahvalil donatorjema in izrazil posebno zadovoljstvo, da bo muzejska zbirka bogatejša za dva tako simbolno bogata predmeta.

Ob tej priložnosti je dr. Aleš Musar tudi nagovoril zbrane in ob tem poudaril, da sta donirana predmeta ne samo simbol povezanosti v zvezništvu med državama (Slovenijo in Združenim kraljestvom) temveč tudi simbol prijateljstva.

Slovesnosti so se poleg donatorjev dr. Aleša Musarja in veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler udeležili še župan Občine Pivka Robert Smrdelj, svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Republike Slovenije ter predsednik Zveze slovenskih častnikov generalmajor Dobran Božič in britanski obrambni ataše podpolkovnik Cristopher Day.

Sledila je spominska slovesnost, kjer je pred 79 leti v vasi Suhorje v Brkinih strmoglavilo britansko letalo Spitfire MH980, pri čemer je tik pred koncem vojne tragično ugasnilo življenje mladega pilota, narednika britanskih kraljevih letalskih sil Edmunda Ramsbothama. Prisotnost visokih gostov in neizmerna srčnost domačinov iz vasi Suhorje, ki sodelujejo pri pripravi dogodka že vsa leta, je dala ponovno velik pečat temu dogodku. Prav zaradi domačinov se je namreč spomin na ta tragični dogodek na Suhorju ohranil do danes. Park vojaške zgodovine je tako na pobudo vaščanov Suhorja leta 2021 na mestu strmoglavljenja postavil spomenik, ki tako domačinom kot obiskovalcem priča o žrtvi mladega narednika RAF-a.