BrandFinance X

Foto: Brand Finance

Dr. Aleš Musar z Oleno Zelensko in Elizo Reid na svetovnem vrhu o vlogi mehke moči držav

Soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar se je na povabilo Olene Zelenske, soproge predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega in pobudnice globalne platforme prvih dam in gospodov, ter prirediteljev udeležil letošnjega svetovnega vrha o vlogi mehke moči držav v svetu. Dr. Musar je sodeloval na posebnem panelu, na katerem je skupaj z Oleno Zelensko in Elizo Reid, soprogo predsednika Islandije, predstavil vlogo in (mehko) moč partnerjev svetovnih voditeljev pri oblikovanju prepoznavnosti, vpliva in slovesa njihovih držav. Ob robu konference se je na dvostranskem srečanju sestal tudi z Oleno Zelensko.

London (Združeno kraljestvo), 1. 3. 2024

V letošnjem poročilu o globalnem kazalniku mehke moči Slovenija zaseda 56. mesto od 193 držav članic Združenih narodov, vključenih v raziskavo, ki jo je opravila družba Brand Finance na podlagi vzorca več kot 170.000 anketirancev na več kot sto različnih trgih. Dr. Musar je skupaj z Oleno Zelensko in Elizo Reid, s katerima sodeluje v okviru globalne platforme Vrh prvih dam in gospodov (The Summit of First Ladies and Gentlemen Global Platform), razpravljal o vlogi, ki jo imajo partnerji svetovnih voditeljev pri prepoznavnosti in vplivu držav. Sogovorniki so se strinjali, da njihova vloga v sodobnem svetu postaja aktivnejša, vidnejša in vplivnejša, s čemer so prve dame in soprogi postali akterji mehke moči držav, ki jih predstavljajo.

IMG 1648

Dr. Musar v okviru svojega delovanja išče povezave med Slovenijo in drugimi državami, ki utrjujejo njihovo prijateljstvo ter dobre in razvejane odnose, še posebej na področju kulturne dediščine. »Biti akter mehke moči je privilegij, priložnost in dolžnost, da z dobrimi zgledi aktivno soustvarjamo družbo, ki bo boljša, prijaznejša in solidarnejša za vse,« je po konferenci dejal dr. Musar ter dodal, da je eden od pomembnih nalog uporabe mehke moči tudi opozarjati na manj vidne ali prezrte teme, ki si zaslužijo ali potrebujejo pozornost.

V nadaljevanju sta dr. Musar in Olena Zelenska na dvostranskem srečanju ob robu konference spregovorila o skupnih projektih med državama in v okviru globalne platforme prvih dam in soprogov. Posebno pozornost sta namenila spodbujanju projektov psihosocialne pomoči otrokom in njihovim družinam, ki trenutno potekajo v Ukrajini, ter o sodelovanju med državama na področju kulturne dediščine.

Dr. Musar se je udeležil tudi panela o vlogi medijev in komuniciranja pri oblikovanju mehke moči, na katerem so sodelovali Alastair Campbell (nekdanji vodja komuniciranja britanskega premiera Tonyja Blaira), Fareed Zakaria (voditelj medijske mreže CNN) in David Lammy (poslanec v britanskem parlamentu) ter panela o vlogi mehke moči pri spodbujanju tujih neposrednih naložb, prisluhnil pa je tudi posebnemu govoru Sira Johna Majorja, predsednika vlade Združenega kraljestva med leti 1990 in 1997.