Dr. Aleš Musar na slovesnosti ob 70-letnici Umetnostne galerije Maribor.

Foto: Marko Pigac

Dr. Aleš Musar v imenu predsednice republike nagovoril zbrane ob 70-letnici Umetnostne galerije Maribor

Umetnostna galerija Maribor obeležuje sedem desetletij delovanja. Ob tej priložnosti je potekala posebna slovesnost, ki se jo je udeležil soprog predsednice Republike Slovenije dr. Aleš Musar in nagovoril zbrane.

Maribor, 2. 2. 2024

Umetnostna galerija Maribor praznuje 70 let in to je bila priložnost za novo občasno postavitev del iz stalne zbirke. Postavitev Spekter je zasnoval mlad in prodoren oblikovalec David Tavčar, ki je v preteklem letu prečesal zbirko Umetnostne galerije Maribor, ki ima več kot 10.000 del, in iz nje izbral več kot 250 umetnin, ikoničnih, manj znanih ali prvič razstavljenih, ter jih v sedmih sobanah in dveh dvoranah postavil v razgibano avtorsko doživetje.

Direktorica Umetnostne galerije Maribor gospa Simona Vidmar Čelik mu je zaupala, da s svojim pogledom in uporabo del iz Zbirke Umetnostne galerije Maribor splete bogato tapiserijo formalnih umetnostnih asociacij in konverzacij. Avtorsko delo Davida Tavčarja je s tem kot instalacija postala novo umetniško delo, ki si ga je vsekakor vredno ogledati.

Ob tej dobro obiskani priložnosti je dr. Aleš Musar ob prisotnosti mariborskega župana Saše Arsenoviča in številnih gostov poudaril sedemdesetletne dosežke institucije Umetnostne galerije Maribor, ki z novo postavitvijo zbirke Spekter zopet izkazuje svojo mladostnost, ter poudaril tudi njeno razširitev v bodoča nova razstavišča na Rotovškem trgu. V nadaljevanju pa je ponovno izpostavil pomen vlaganj v kulturno infrastrukturo in prenove kulturnih spomenikov ter kulturne vsebine in ustvarjanje.