SreckoSestan PodelitveOdlikovanja szj

SREČKO ŠESTAN

Za izjemen strokovni prispevek k požrtvovalnemu in nesebičnemu delu, ki je pomembno prispeval k uspešnemu spopadanju z različnimi naravnimi katastrofami, ter neprecenljiv navdih številnim ljudem, ki so zaradi njegovega zgleda pripravljeni sodelovati pri zaščiti in reševanju.

21. 12. 2023

Red za zasluge

Srečko Šestan je že vrsto let najprepoznavnejši obraz Civilne zaščite in eden od prvih, ki pomiri zaskrbljene ljudi, ko nastopijo krize. Od leta 1996 je zaposlen na Ministrstvu za obrambo, na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami pa je bil aktiven že pred tem. Od leta 1987 do leta 2012 je bil član štaba Civilne zaščite Republike Slovenije, junija 2012 pa je bil imenovan za poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. Od takrat naprej je popolnoma predan zahtevnemu in odgovornemu poslanstvu zaščite ljudi pred naravnimi in drugimi nesrečami. Srečko Šestan nesebično služi skupnosti, ki njegovo predanost sprejema z dolgoletnim zaupanjem in spoštovanjem.

V obdobju opravljanja nalog poveljnika Civilne zaščite je za spopadanje z nepredvidljivo naravo in drugimi nesrečami 16-krat aktiviral državne načrte zaščite in reševanja. Med drugim je uspešno koordiniral aktivnosti za pomoč pri požaru v obalno-kraški regiji leta 2012, odzivu na žled in poplave leta 2014, upravljanju migrantskega vala leta 2015, soočanju s pandemijo covida-19 v letih 2020–2022, požaru na Krasu leta 2022 ter pri spopadanju z največjimi poplavami v zgodovini Slovenije poleti 2023.

Srečko Šestan uživa zaupanje in spoštovanje ljudi, ker pooseblja vrednote dobrega človeka in smelega vodje. Je premišljen, strokoven, požrtvovalen s čutom za pripadnost, solidarnost in humanitarnost. S temi vrednotami je zgled drugim za delovanje pri nalogah zaščite in reševanja, med ljudmi pa spodbuja tudi prostovoljstvo kot temeljno podstat delovanja različnih služb in sestavov v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Srečka Šestana in celoten sistem, ki ga vodi, odlikuje nesebična pomoč ranljivim v osebnih in življenjskih stiskah. Z njo je zgradil in utrdil neprecenljivo zaupanje javnosti v sistem zaščite in reševanja, kar se je potrdilo tudi z imenovanjem Srečka Šestana za ime leta v letu 2020 na nacionalnem radijskem mediju.

Z državnim odlikovanjem se Republika Slovenija zahvaljuje Srečku Šestanu ter mu izraža spoštovanje in priznanje za pomembno vlogo pri razvoju sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, učinkovito in pomirjujoče odzivanje na različne naravne in druge katastrofe ter navdih, ki ga daje številnim ljudem.