total

Foto: Daniel Novakovič/STA

Zdravje je najpomembnejša vrednota v življenju posameznika, zdravi posamezniki pa so največje bogastvo družbe

Slovensko združenje za duševno zdravje danes praznuje 30-letnico delovanja. Na slovesnosti v Športni dvorani Tabor jih je ob jubileju nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je ob tej priložnosti izpostavila, da je zdravje najpomembnejša vrednota v življenju posameznika, zdravi posamezniki pa so največje bogastvo družbe. 

Ljubljana, 10. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Duševno zdravje pa je bistveno in neločljivo povezano z našim fizičnim, torej celovitim zdravjem.

Kot je izpostavila, smo v zadnjem času priča različnim polemikam, kako zagotoviti ustrezno pomoč usposobljenih psihoterapevtov. Kakšno predznanje je potrebno, kdo lahko izobražuje strokovne kadre in kdo lahko pomaga na način, ki bo dostopen vsem. Želi si, da bi se eksperti z upoštevanjem strokovnih argumentov in v sodelovanju z uporabniki-pacienti odločili, katere rešitve so najboljše. Potruditi pa se moramo prav si, da se bo stanje na področju skrbi za duševno zdravje izboljšalo, da bomo destigmatizirali ljudi s težavami v duševnem zdravju in si bomo tudi sami upali o težavah spregovoriti in po potrebi poiskati pomoč.

Predsednica je tej največji nevladni organizacij zaželela, da bi bil uspešni pri uresničevanju vseh treh glavnih ciljev na področju duševnega zdravja – deinstitucionalizaciji, dostopnosti storitev in destigmatizaciji. Zaposlenim je izrekla hvaležnost, zadovoljstvo in ponos, da že trideset let vlagajo svojo energijo, znanje in srčnost za in z vsemi, ki imajo težave v duševnem zdravju.