E35A8997

Foto: Matjaž Klemenc/UPRS

Vsebinsko izčrpni pogovori s predstavniki vlade in generalnim direktorjem UNIDO Müllerjem

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v tem tednu v okviru rednega dialoga z Vlado Republike Slovenije opravila več pogovorov s predstavniki vlade. V ospredju pogovorov so bili ključni področni izzivi. Danes pa se je predsednica Pirc Musar srečala tudi z generalnim direktorjem OZN za industrijski razvoj Gerdom Müllerjem, ki je na obisku v Sloveniji.

Predsedniška palača, 16. 3. 2023

Sporočila za javnost

V torek, 14. marca, je predsednica Republike Slovenije sprejela Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije. V ospredju pogovora so bile razmere na področju gospodarstva, turizma in športa v Sloveniji ter priložnosti za njihov nadaljnji razvoj. Predsednica republike je poudarila, da mora biti prihodnost gospodarskega razvoja zelena, izpostavila pa je tudi pomen spodbujanja zelenih zagonskih podjetij. V pogovoru sta sodelovala tudi državna sekretarja mag. Dejan Židan in Matevž Frangež.

Včeraj, 15. marca, je predsednica Pirc Musar sprejela ministrici Šinko in Švarc Pipan. Predsednica republike in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko sta največ pozornosti namenili samooskrbi in prehranski varnosti. Predsednica republike ju vidi kot dva izmed osrednjih izzivov politike in sodobne družbe, zato o tej temi pripravlja predsedničin forum, ki bo predvidoma sredi oktobra.

Predsednica republike in ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan pa sta govorili o predvidenih zakonodajnih in ustavnih spremembah. Poudarili sta pomen spoštovanja Ustave Republike Slovenije in zakonov, kar je temelj obstoja in delovanja pravne države.

Danes, 16. marca, je predsednica republike sprejela dr. Gerda Müllerja, generalnega direktorja za industrijski razvoj pri Organizaciji združenih narodov (UNIDO). Vsled njenega sodelovanja na 5. konferenci Združenih narodov o manj razvitih državah v Dohi je predsednica Pirc Musar z generalnim direktorjem Müllerjem govorila predvsem o pomoči manj razvitim državam in vlogi krožnega gospodarstva v odnosu do prilagajanja na podnebne spremembe in zeleni prehod. Predsednica in generalni direktor sta spregovorila tudi o nekaterih projektih v regiji Zahodnega Balkana, kjer bo predsednica republike nadaljevala z aktivnostmi v okviru pobude Brdo-Brijoni.