Nataša Pirc Musar

Medsebojna pomoč med generacijami se mora širiti v vsa okolja.

Vsaka generacija ima svoj pomen, je enako potrebna in dragocena

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar ob dnevu medgeneracijske solidarnosti poziva domove za starejše in šole k sklenitvi sodelovanja, ki bi spodbujalo učence, da del prostega časa namenijo medgeneracijskemu branju. Izraža pa tudi podporo akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«.

Ljubljana, 29. 4. 2023

Sporočila za javnost , Poslanice

Vsaka generacija ima svoj pomen, je enako potrebna in dragocena. Le vse generacije skupaj pa lahko prispevajo k napredku in dostojnemu življenju za vse.

Zato si želim, da bi se spoštovanje in medsebojna pomoč med generacijami širila v vsa okolja, vsak dan v letu. Tudi skozi akcijo Nacionalnega inštituta za javno zdravje »Pokloni čas, polepšaj dan«, ki jo zaradi njenega humanega poslanstva vsekakor močno podpiram.

Medgeneracijsko branje je dragocena oblika druženja in najboljše zdravilo proti osamljenosti in socialni izključenosti tako mladih kot starejših. Na današnji pomemben dan zato pozivam vse domove starejših in osnovne ter srednje šole k sklenitvi sodelovanja, ki bi spodbujale učence, da del prostega časa namenijo medgeneracijskemu branju. Zavedati se moramo, da bodo starejši bolj zdravi, če bodo uresničene tudi njihove potrebe po druženju, socialnih stikih, kulturi, ustvarjalnosti.

Tudi staromrzništva bo manj, če se bomo mladi in starejši več družili in si predajali modrosti, znanje in druge veščine. Zato, veselo na delo.

Dan medgenracijske solidarnosti