Skupinska fotografija z nagrajenci.

Predsednica se je zahvalila za dolgoletno delovanje v korist ohranjanja in razvoja slovenščine ter vseh evropskih jezikov. Foto: Daniel Novakovič / STA

Vsak jezik nosi bogato zgodovino, kulturo in identiteto naroda

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila svečane prireditve ob 20-letnici Evropskega združenja nacionalnih ustanov za jezik (EFNIL) in v nagovoru poudarila pomen jezika ter jezikovnih pravic za družbo.

Ljubljana, 11. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Pirc Musar je izpostavila, da je jezik temeljni simbol državnosti Republike Slovenije in da smo se za svoj jezik znali vedno enotno boriti: »Ob jezikovnih vprašanjih smo se vselej znali tudi politično povezati. Zakonodaja s področja slovenskega jezika in parlamentarne resolucije o nacionalnem programu za jezikovno politiko so bile v Državnem zboru vedno sprejete tako rekoč soglasno. Cilj naše jezikovne politike je bil vedno zagotoviti kakovostno jezikovno življenje za vse.«

Opozorila pa je tudi na izzive, s katerimi se sooča slovenščina v digitalni dobi. Kljub prizadevanjem na zakonodajni ravni se nekatere velike korporacije še vedno izogibajo podpori slovenščini v svojih izdelkih in storitvah. V tem kontekstu je poudarila pomembnost dejavne podpore vseh evropskih jezikov in pozvala k sodelovanju na ravni Evropske unije.

Ustanova patra Stanislava Škrabca sicer že 20 let spodbuja študij in raziskovanje slovenščine ter drugih slovanskih jezikov. EFNIL, Evropsko združenje nacionalnih ustanov za jezik, pa je eden pomembnejših soustvarjalcev evropske jezikovne politike. Je naše jezikovno okno v svet in hkrati predstavlja platformo za predstavitev naših specifičnih jezikovnih izzivov v mednarodnem prostoru.

Predsednica je na prireditvi izrazila hvaležnost tudi Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU in Službi za slovenski jezik pri Ministrstvu za kulturo za dolgoletno delovanje v korist ohranjanja in razvoja slovenščine ter vseh evropskih jezikov.