20231010 01281134

Foto: Anže Malovrh/STA

Varnost in lastna država nikakor nista samoumevni, ampak s potom in krvjo pridobljeni dobrini

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila svečane akademije ob 30. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Ljubljana, 10. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar se je udeležila svečane akademije ob 30. obletnici ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

V slavnostnem govoru je čestitala veterankam in veteranom ob jubileju ter izpostavila ključno vlogo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in drugih veteranskih organizacij pri spodbujanju domoljubja, pojasnjevanju ključnih dogodkov za obstoj naroda in pri ohranjanju spomina na napore in žrtve pri osamosvajanju države.

Ob tem je izrazila zadovoljstvo, da so člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo v celotnem obdobju svojega delovanja ohranili visoko raven dialoga, strpnosti in profesionalnosti pri podajanju svojih pogledov na našo polpreteklo zgodovino oziroma osamosvajanje. "V 30-tih letih obstoja ste se v našem javnem prostoru dokazali kot zgleden primer kulture sodelovanja, nepristranskosti in dialoga, zaradi česar se vam na tem mestu tudi iskreno zahvaljujem," je dejala.

Kot izjemno pomembno je predsednica izpostavila tudi delo z mladimi. "Če mladim ne bomo ustrezno in poenoteno predstavili zgodovine, tradicije ter prizadevanj prednikov za nastanek njihove države, prihodnost Slovenije morda ne bo takšna, kot si jo želimo – torej prihodnost blaginje, razvoja, enotnosti in suverenega odločanja o sebi doma ter v okviru mednarodne skupnosti," je poudarila nujnost enotnega in sistemskega seznanjanja mladih z različnimi vidiki nastajanja in delovanja naše države. "Ravno zato, drage veteranke in veterani, potrebujemo vaša pričevanja. Tako pokažete, da varnost in lastna država nikakor nista samoumevni, ampak s potom in krvjo pridobljeni dobrini," je še dodala.

Predsednica republike se je Zvezi veteranov vojne za Slovenijo zahvalila za vztrajnost pri svojem poslanstvu in predanost pri skrbi za ohranjanje narodnega zanosa in domovinskih čustev. "Brez vašega aktivnega doprinosa bi zbledela spomin in zavest na vrednote poguma, povezovanja, enotnosti in požrtvovalnosti. Zato pozdravljam vašo aktivno vključenost v demokratične procese in zakonodajne predloge ter vsakoletno pripravo spominskih slovesnosti."