Skupinska fotografija predsednikov drzav Zahodnega Balkana

Udeleženci 12. srečanje pobude Proces Brdo - Brioni.Foto: Daniel Novakovič / STA

Trajnostno usmerjene in mladim prijazne države Zahodnega Balkana morajo odločno stopiti na evropsko pot

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Republike Hrvaške Zoran Milanović sta skupaj z letošnjim gostiteljem, predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, gostila srečanje voditeljev pobude Proces Brdo - Brioni.

Skopje, Severna Makedonija, 11. 9. 2023

Sporočila za javnost , Mednarodne aktivnosti

Letošnje 12. srečanje voditeljev je v zelo konstruktivnem vzdušju potekalo v Skopju, predsedniki držav pa so tokrat na pobudo predsednice Pirc Musar posebno pozornost namenili podnebnim spremembam in izzivom, s katerimi se soočajo mladi v regiji, predvsem problematiki bega možganov. Ključni steber procesa pa še naprej ostaja tudi proces približevanja držav članic regije Zahodnega Balkana Evropski uniji in nujnost njegove pospešitve. Predsedniki so letos v ta namen sprejeli skupno deklaracijo, v kateri so naslovili omenjene izzive.

Ena od glavnih tem, ki so ji predsedniki držav namenili največ pozornosti, je bila prihodnost mladih in problematika bega možganov v državah regije. Predsednica Pirc Musar je izpostavila pomen naložb v izobraževanje, odpravo koruptivnih praks, zaposlovanje mladih ter spodbujanje podjetništva kot ključne dejavnike za zagotavljanje boljših možnosti za mlade generacije. »S spodbujanjem vključujoče in odprte družbe, ki bo sprejemala vso raznolikost držav Zahodnega Balkana, moramo ustvariti okolje, ki bo mlade spodbujalo, da ostanejo ali se vrnejo v te države in prispevajo k skupnemu razvoju regije,« je ob tem izpostavila predsednica republike.

Intenzivna in produktivna je bila tudi razprava o ukrepih za zaščito okolja in omejevanju podnebnih sprememb. Predsednica Pirc Musar je poudarila pomen sodelovanja v regiji pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ter spodbujanju trajnostnega razvoja in uporabe obnovljivih virov energije.

Seveda pa se predsedniki niso izognili razprave o evropski prihodnosti regije. Slovenija močno podpira ta proces in se zavzema za krepitev sodelovanja med državami regije ter Evropske unije, saj verjame, da je ta integracija ključna za stabilnost in razvoj Zahodnega Balkana. »Pomembno je, da smo na Blejskem strateškem forumu dobili bolj oprijemljiv časovni okvir. Evropska unija pri tem ne sme držati fige v žepu, na državah regije pa je sedaj, da v ta časovni okvir ustrezno umestijo vse potrebne reforme ter jih tudi izvedejo,« je proces komentirala predsednica republike.

Letošnje srečanje pobude Proces Brdo - Brioni je predstavljalo pomemben korak k izboljšanju sodelovanja in reševanju ključnih vprašanj v regiji Zahodnega Balkana, predvsem pri krepitvi odnosov med državami v duhu miru, stabilnosti ter trajnostnega razvoja. Predsednica Pirc Musar se bo v nadaljevanju dneva na dvostranskih srečanjih sestala še s kosovsko predsednico Vjoso Osmani ter skupno s člani Predsedstva BiH: Željkom Komšićem, predsedujočim Predsedstvu, Denisom Bečirovićem, članom Predsedstva, in gospo Željko Cvijanović, članico Predsedstva.