Sprejem za diamantne maturantke in maturante 2023.

Foto: Anže Malovrh/STA

Sprejem je za diamantne maturantke in maturante: »Odličnost je merljiva v sledeh dobrote, ki jih puščate v družbi«

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda sta priredila tradicionalni sprejem za diamantne maturantke in maturante – izjemne posameznice in posameznike, ki so na splošni, poklicni ali mednarodni maturi dosegli vse možne točke.

Brdo pri Kranju, 30. 9. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Predsednica republike je najboljšim maturantkam in maturantom generacije 2023 čestitala za izjemen uspeh in jim zaželela vse najboljše pri nadaljnjem izobraževanju. Podprla jih je v izbiri poklica, ki bo izpolnjujoč in s katerim bodo znali pomagati reševati izzive, s katerimi se bomo soočali v prihodnosti. Predvsem pa je poudarila, da moramo vsi, ne glede na naše življenjske dosežke, ostati dobri in solidarni ljudje. »Če boste pomagali drugim, da bodo živeli bolje, boste bolje živeli tudi vi,« jim je sporočila.

Sprejem za diamantne maturantke in maturante 2023.

Kakovostno izobraževanje in enakost spolov sta dva od globalnih ciljev trajnostnega razvoja, ki sta medsebojno prepletena in pomembno vplivata na doseganje preostalih petnajstih ciljev. »Krog se začne in sklene pri kakovostnem izobraževanju, ki mora biti dostopno vsem – deklicam, dečkom, ranljivim skupinam, starejšim,« je dejala predsednica Pirc Musar in poudarila, da so pred nami zahtevni izzivi, za katere potrebujemo vse svoje znanje in sposobnosti, zato ne smemo zanemariti potenciala deklet in žensk, ki morajo imeti enak dostop do kakovostnega izobraževanja kot fantje in moški. »Odličnost ne pozna spola, barve kože, religije, spolne usmerjenosti ali česa podobnega. Merljiva je v sledeh dobrote, ki jih pušča v družbi,« je bila jasna.

V slavnostnem govoru se je predsednica republike posebej poklonila staršem in družinskim članom diamantnih maturantk in maturantov, ki so skupaj z učiteljicami in učitelji pomemben del uspeha mladostnikov. Ob tem je opozorila, da poslanstvo učitelja uživa visok ugled v družbi, vendar se mora to odraziti tudi v ustreznih pogojih za delo, pristojni pa morajo pogosteje in pozorneje prisluhniti učiteljem, ko opozarjajo na nujnost nekaterih sprememb in prilagoditev v šolskem sistemu.

V šolskem letu 2022/2023 je bilo 137 diamantnih maturantk in maturantov. V njihovem imenu je zbrane nagovorila Julija Weiss, ki je maturo zaključila Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije Šolskega centra Celje in poleti z ekipo šole na svetovnem prvenstvu v upravljanju reševalnih robotov Robocup 2023 v Franciji osvojila drugo mesto. Diamantne maturantke in maturante ter zbrane starše, sorodnike, ravnatelje in učitelje je nagovoril tudi minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.