NT23236

Otvoritev 11. slovenskih razvojnih dnevov in 1. slovenskega humanitarnega foruma Foto: Nebojša Tejić / STA

Solidarnost je temeljna vrednota, ki vodi k miru, stabilnosti in pravičnosti

Predsednica republike Slovenije Nataša Pirc Musar je z nagovorom otvorila osrednji dogodek za ozaveščanje javnosti o pomenu razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči v Sloveniji - 11. slovenske razvojne dneve. V sklopu dogodka je letos prvič potekal tudi prvi Slovenski humanitarni forum. Predsednica je v nagovoru izrazila zaskrbljenost glede naraščajočih humanitarnih kriz po svetu, prav tako pa se je v okviru foruma sestala s predsednico mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Špoljarić Egger ter podelila posebna priznanja mladima ustvarjalcema, ki sta sodelovala na natečaju »Solidarni ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu."

Ljubljana, 2. 10. 2023

Sporočila za javnost , Govori

Mednarodna donatorska skupnost se trenutno s potrebo po zagotavljanju nujne pomoči za več kot 363 milijonov ljudi po svetu, ki so se znašli sredi humanitarnih kriz po svetu. Na letni ravni se žal zagotovi le polovica potrebnih sredstev, kar pomeni, da brez nujno potrebne pomoči še vedno ostaja več kot 180 milijonov ljudi.

Predsednica je v nagovoru poudarila pomen mednarodne solidarni pri reševanju globalnih izzivov: »Skozi mednarodno solidarnost se države lahko združijo pri reševanju problemov, ki niso zgolj humanitarne narave, kot so podnebne spremembe, revščina, lakota in migracije. Solidarnost je temeljna vrednota tako doma kot v mednarodni skupnosti, ki vodi k miru, stabilnosti in pravičnosti.«

Izpostavila pa je tudi izkušnjo avgustovske ujme v Sloveniji, ki je prinesla opustošenje, vendar je hkrati v državi zbudila izjemno solidarnost in pomoč, tako doma kot od tujih partnerjev. Ob tem je izrazila željo, da bi prvi humanitarni forum v Sloveniji prinesel sporočilo o pomenu krepitve solidarnosti, učinkovitejšem delovanju, oblikovanju novih partnerstev in udejanjanju sprejetih zavez o solidarnosti.

V sklopu Humanitarnega foruma se je predsednica Pirc Musar v Predsedniški palači sestala s predsednico mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Špoljarić Egger. Podelila pa je tudi priznanji učenki Tisi Juliji Golob in učencu Maticu Golobu, ki sta bila izbrana na nagradnem natečaju za najboljše likovne in literarne izdelke z naslovom »Solidarni ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu«.

Slovenske razvojne dneve pripravlja Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve v sodelovanju s Platformo SLOGA, Slovensko Karitas in CEF ter v okviru Sklada za bilateralne odnose Norveškega finančnega mehanizma. Njihov namen je krepiti pomen solidarnosti in pomoči v času humanitarnih kriz ter na ta način odpirati pot k boljši prihodnosti, kjer se bo človeštvo znalo odzivati na potrebe tistih, ki pomoč najbolj potrebujejo.

Solidarnost je temeljna vrednota, ki vodi k miru, stabilnosti in pravičnosti