Nagovor predsednice republike Natase Pirc Musar

Udeleženci poletne šole ste ključni partnerji pri soočanju z izzivi in priložnostmi, ki jih prinaša ta tehnologija.Foto: Bor Slana / STA

Slovenija z Evropsko poletno šolo umetne inteligence dodatno krepi svojo razvojno vlogo na tem področju

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani otvorila Evropsko poletno šolo umetne inteligence, ki poteka pod okriljem Evropskega združenja za umetno inteligenco (EurAI). Predsednica je v nagovoru spregovorila o ključnih vprašanjih, s katerimi se moramo soočiti pri uporabi umetne inteligence, ter opozorila tudi na tveganja, povezana z njeno uporabo.

Ljubljana, 24. 7. 2023

Sporočila za javnost , Govori

V nagovoru je predsednica uvodoma poudarila, da umetna inteligenca temeljito spreminja način dela in življenja: »Udeleženci poletne šole ste ključni partnerji pri soočanju z izzivi in priložnostmi, ki jih prinaša ta tehnologija. Nedavne aplikacije umetne inteligence, dostopne širši javnosti, so sprožile pomembno javno razpravo o obsežnih posledicah, ki jih ta tehnologija prinaša. V EU prevzemamo vlogo globalnega voditelja pri urejanju področja umetne inteligence in na to smo lahko ponosni, saj moramo varovati naše vrednote in način življenja ter ne biti odvisni od velikih podjetij, ki jih vodijo specifični cilji in zasebni interesi. Ne smemo se bati te odgovornosti.«

Glede na to, da je umetna inteligenca že prisotna v mnogih panogah in povpraševanje po strokovnjakih na tem področju narašča, je predsednica izpostavila pomen tovrstnih izobraževalnih dogodkov, ki omogočajo pridobivanje novega strokovnega znanja. Izpostavila je tudi pomembnost spodbujanja deklet za vpis v t.i. STEM področja (znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) ter privabljanje visoko usposobljene delovne sile v Evropo.

Pohvalila pa je tudi prispevke Slovenije na področju umetne inteligence. Slovenski znanstveniki in podjetja so namreč že vrsto let aktivno vključujejo v raziskave in razvoj tehnologij umetne inteligence, na Institutu Jožef Stefan pa deluje tudi UNESCO Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco. Slovenija je postala tudi središče za zagonska podjetja, ki se ukvarjajo z naprednimi tehnologijami umetne inteligence, kar prispeva k prepoznavnosti države na mednarodnem znanstvenem in tehnološkem področju.

Letošnje prve Evropske poletne šole umetne inteligence se udeležuje preko 500 udeležencev iz Evrope, Severne in Latinske Amerike ter Azije. Organizatorji so pripravili pestro paleto tečajev, delavnic in predavanj, ki bodo omogočili udeležencem širjenje znanja, pridobivanje izkušenj in vzpostavljanje koristnih povezav v tem hitro razvijajočem se področju. Predsednica Pirc Musar se je danes že udeležila predavanja z naslovom Pravičnost in zasebnost umetne inteligence: Osnove, sinergije in nasprotja. V naslednjih dneh se bo udeležila še dveh, kot govorka pa bo sodelovala tudi na jutrišnji okrogli mizi z naslovom Umetna inteligenca za družbo.

Predsednica države je ob koncu nagovora vsem udeležencem zaželela, da bodo nova pridobljena znanja pripomogla k nadaljnjemu razvoju umetne inteligence. Hkrati pa jih je pozvala, da si vzamejo čas za uživanje v Sloveniji, spoznavanje naše kulture, narave in načina življenja.

Slovenija z Evropsko poletno šolo umetne inteligence dodatno krepi svojo vlogo na tem področju